Covid-19 uitleg

Terug naar overzicht:

Graag wil ik mij voorstellen: Ik ben Marijke Smudde van thuiszorg Zorgteam CostaBrava

Ondanks dat ik er van uitga dat jullie inmiddels allemaal weten wat COVID-19 is wil ik heel kort schematisch alle feiten op een rijtje zetten:

De ziekteverschijnselen van COVID-19
De belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19 zijn: 

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Daarnaast hebben mensen met COVID-19 soms last van vermoeidheid, algehele pijnklachten, oogpijn, spierpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid/verwardheid, buikpijn, afvallen/verlies van eetlust, diarree, overgeven, misselijkheid, oogontsteking en verschillende huidafwijkingen en voelen mensen zich niet lekker. ​

Incubatietijd
De periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je klachten krijgt heet incubatietijd. Als je besmet raakt met het coronavirus duurt het meestal 5 tot 6 dagen voordat je klachten krijgt. De incubatietijd van het coronavirus ligt tussen de 2 en 14 dagen. Het heeft dus geen zin je voor die tijd te laten testen je hebt dan onvoldoende “virusmateriaal” aangemaakt en je zult dan een vals negatief testresultaat krijgen Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat dit gebeurt binnen 10 dagen na het laatste contact. ​

Als je klachten hebt die passen bij het nieuwe coronavirus

  • Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je plotseling verlies van reuk of smaak? Laat je testen ( PCR test) en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
  • Heb je koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheid? Laat je testen ( PCR test) en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
  • En heb je huisgenoten? Ook zij blijven thuis als je naast milde coronaklachten ook last hebt van koorts of benauwdheid. ​ ​

Quarantaine: als je contact hebt gehad met iemand met COVID-19 kun je ziek worden

Als je in quarantaine gaat, ben je niet ziek. Je bent in contact geweest met iemand die (mogelijk) besmet is. De meeste mensen die ziek worden krijgen de klachten binnen 10 dagen na het laatste contact. Daarom moeten zij gedurende 10 dagen voor de zekerheid thuisblijven, om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan. Als mensen in de quarantaineperiode klachten krijgen, adviseren we om direct een PCR test aan te vragen.

In de volgende situaties is het de bedoeling dat mensen in quarantaine gaan:

  • Als iemand in je huishouden positief is getest of je hebt nauw contact gehad met een besmette patiënt.
  • Als je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19- risicogebied, waarvoor een oranje reisadvies geldt.

Na de 10 dagen quarantaine gelden de gebruikelijke regels: thuisblijven en testen bij verkoudheidsklachten, 1,5 meter afstand houden van anderen en regelmatig handen wassen.

Waar vraag ik een PCR test aan
Een PCR test bij klachten wordt afgenomen door de CAP in het geval je bij CatSalut aangesloten bent en je een CatSalutkaart hebt. Deze test is gratis. De verplichte PCR testen voor als je wilt reizen worden niet door de CatSalut afgenomen daarvoor word je verwezen naar de particuliere klinieken Ben je niet CatSalut verzekerd maar enkel via een ( buitenlandse ) particuliere verzekering dan ben je ook aangewezen op deze particuliere klinieken. Deze tests kosten rond te €150 en worden soms vergoed afhankelijk van je ziektekostenverzekeraar Heel belangrijk is te weten dat een PCR sneltest niet eerder afgenomen wordt dan vanaf de 6 de dag na de vermoedelijke besmetting maar dat het testresultaat eerder bekend is namelijk al na 15 minuten. Er is voornamelijk in Nederland twijfel over deze sneltest. Mijn ervaring is dat als deze test goed en technisch zorgvuldig afgenomen wordt het testresultaat even betrouwbaar is als de tests die naar het lab gestuurd worden.

Isolatie: als je ziek bent
Als je klachten hebt die bij COVID-19 passen, of je hebt COVID-19 (je bent getest en de uitslag was positief) dan ga je in isolatie. Je blijft dan thuis. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan. De CatSalut informeert je dan over de isolatie.  Isolatie kan thuis zijn (thuisisolatie). Mensen die ziek zijn en behandeld worden in een ziekenhuis, gaan in het ziekenhuis in isolatie.

Wanneer moet ik een arts bellen?
Je belt 061 als je zieker wordt, of je medische hulp nodig hebt, bijvoorbeeld als je hoge koorts krijgt of moeilijk ademt. Ga niet naar de CAP of het ziekenhuis toe, maar bel 061

Vaccinatie
De Nederlandse residenten ingeschreven bij de CatSalut krijgen via de CAP een oproep. De Nederlanders zonder residentie of met alleen een particuliere verzekering ( Mutua) zullen naar hun land van inschrijving moeten voor een vaccinatie. Alle vaccins zijn opgekocht door de overheden dus zullen er voorlopig geen vaccins voor de vrije markt beschikbaar zijn.  Sterker nog, bij vaccins aangeboden via internet moet ernstig rekening gehouden worden met afgekeurde partijen of nep medicijnen In bijna alle  landen is ervoor gekozen om de kwetsbare groepen (de ouderen) en de zorgmedewerkers als eerste te gaan vaccineren.  Maar dat betekent ook dat zij (waar onder ook ik) als eerste de beslissing moeten nemen of we wel of niet in aanmerking willen komen voor een vaccin waar nog niet veel ervaring mee is. Ik persoonlijk heb besloten mij te laten vaccineren, en heb de autorisatie daarvoor afgelopen week afgegeven, en verwacht komende week gevaccineerd te worden. Informatie is mijns inziens het sleutelwoord, iedereen moet  zijn eigen beslissing nemen afgestemd op zijn of haar gezondheid en omstandigheden.

Het belangrijkste blijft dat het altijd een eigen keus moet zijn.

Meer actuele informatie vind je ook op www.canalsalut.gencat.cat de officiële site van de Catalaanse overheid.

Bij aanvullende vragen en/of andere opmerkingen kun je altijd contact met mij opnemen

Marijke Smudde 0034 628307585

Laat een reactie achter

GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top