Update Spanje 10 februari 2021

Terug naar overzicht:

Bij zeldzame weersomstandigheden verschuiven in de Nederland de verhoudingen. Zo grofweg eens in de twintig jaar is de meest geciteerde persoon van het land even niet een koning, minister, zangeres of voetballer, maar de voorzitter van de Vereniging Friese Elfsteden. En die draait er, op zijn Fries, meestal niet omheen. In de jaren tachtig kwam regelmatig ir Jan Sipkema op de buis, in de jaren negentig was het Henk Kroes. Meestal met ontnuchterende uitspraken over onvoldoende ijsgroei. Maar toch ook een enkele keer met een korte positieve boodschap in de sfeer van ‘It sil heve’ of ‘It giet oan!’. De huidige voorzitter, Wiebe Wieling, liet deze week ook geen twijfel bestaan: zijn vereniging gaat geen Elfstedentocht organiseren. Het bijeenbrengen van grote aantallen rijders en publiek vindt men onverantwoord. En een tocht zonder toerrijders en zonder publiek is geen Elfstedentocht. Niet wat veel mensen willen horen, wel duidelijk.
 
Die zwart-wit duidelijkheid, ontbreekt soms bij de COVID-maatregelen. En eerlijk gezegd begrijp ik ook wel waarom. De Elfstedentocht is voor veel mensen belangrijk. Maar het belang ervan valt toch in het niet bij wat er bij COVID op het spel staat: mensenlevens, levensplezier, werkgelegenheid. En zelfs als men zeker weet dat het vasthouden van een bepaalde maatregel verreweg het beste zou zijn om levens te sparen of de kans op een volgende lockdown te verkleinen, dan nog kan er grote druk zijn om te versoepelen, omdat er banen op het spel staan of omdat de mensen er schoon genoeg van hebben. Daardoor zie je vrijwel overal dat overheden aan het schipperen zijn. Dat is zeker ook in Spanje het geval. Terwijl de cijfers nog behoorlijk hoog zijn en de effecten van de nieuwe virusvarianten nog niet goed in beeld zijn, wordt er door diverse regionale overheden alweer gezinspeeld op bepaalde versoepelingen: het iets later laten ingaan van de avondklok, meer ruimte voor de horeca, het intrekken van bepaalde mobiliteitsbeperkingen. Sterk voorbeeld: vandaag stonden er twee artikelen over de Andalusische regiopremier Juanma Moreno onder elkaar op een nieuwswebsite. In het eerste kondigde hij een aantal versoepelingen aan, in het andere waarschuwde hij voor een forse stijging in de komende weken door de Britse variant. Wilt u weten welke maatregelen er in uw regio van toepassing zijn, kijk dan op: https://www.mscbs.gob.es/…/estrategia/medidasPrevCCAA.htm
 
Geen misverstand: ik veroordeel dit ‘schipperbeleid’ niet. Er moeten voortdurend afwegingen worden gemaakt tussen volksgezondheid enerzijds en economie en vrijheid anderzijds. Ga er maar aanstaan. Totdat het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd, kunnen de bestuurders niet veel anders dan het ‘managen’ van de epidemie: proberen de cijfers zo laag mogelijk te houden, met maatregelen die zo min mogelijk schade aanrichten. Maar daardoor zal er altijd enige onduidelijkheid en discussie zijn.
 
Alle reden om te hopen dat de huidige, voorzichtig positieve, trends zich voortzetten. De incidentie in Spanje blijft dalen: zij ligt nu op 584 positieve tests per 100.000 inwoners per 14 dagen (in Nederland: 318). Er zijn geen regio’s (‘autonome gemeenschappen’) meer die boven de 1000 zitten. De druk op de ziekenhuizen neemt iets af. Ook goed nieuws is dat het zorgpersoneel dat direct met Corona te maken krijgt, nu grotendeels is gevaccineerd. Een overzicht van de cijfers vindt u op: https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_309_COVID-19.pdf
 
Nu de cijfers weer wat dalen, is het de uitdaging om de basisregels te blijven naleven (afstand houden, handen wassen, thuisblijven bij symptomen, etc.). En dat valt niet mee, ik merk bij mezelf ook een zekere ontspanning zodra de getallen weer omlaag gaan. Toch hoop ik dat we nu met zijn allen kunnen voorkomen dat de jojo weer omhoog gaat.
 
Inmiddels zijn in Spanje nu 840.000 mensen volledig gevaccineerd, dat is ongeveer een derde van de doelgroep van de eerste fase van het vaccinatieplan. Volgens de krant is uit een evaluatie gebleken dat er in Spanje weliswaar zo’n 1500 gevallen van bijwerkingen zijn gerapporteerd, maar dat er tot op heden geen enkele ernstige of onvoorziene bijwerkingen is geweest. Vandaag overlegden de Spaanse regio’s weer met de Spaanse minister van VWS over het vaccinatieplan. Deze maand krijgt Spanje vooral veel vaccins van Astra Zeneca geleverd. Bij het gebruik van het Astra Zeneca vaccin kiest Spanje het zekere voor het onzekere. Het gaat niet worden gebruikt voor mensen ouder dan 55 jaar, noch voor mensen met ernstige aandoeningen. Dat betekent dat de doses Astra Zeneca nu vooral gebruikt zullen worden voor relatief jonge mensen in essentiële beroepen, waaronder leerkrachten, militairen, politie, zorgpersoneel, brandweer.
 
Voor de mensen die in Barcelona wonen en FC Barcelona- of Gaudí fan zijn, is er goed nieuws. Er zijn plannen om het stadion Camp Nou en de kathedraal Sagrada Familia in te richten als massale vaccinatielocaties, dus dan kunt u wellicht het nuttige met het aangename verenigen.
 
Overigens hebben de Barcelonezen in de tussentijd nog iets anders aan hun hoofd. Aanstaande zondag zijn de Catalaanse verkiezingen. U weet wellicht dat Salvador Illa het omgekeerde van Hugo de Jonge deed en zijn baan van Minister van Volksgezondheid eraan gaf om lijsttrekker van de Catalaanse sociaal-democratische partij PSC te worden. De peilingen laten zien dat het spannende verkiezingen zullen worden.
 
Goed nieuws voor Nederlanders die in Spanje wonen: sinds begin februari kunnen Nederlanders via de website https://www.nederlandwereldwijd.nl/buiten-nederland-wonen… of het 24/7 contact center (+31 247 247 247) ook terecht voor informatie over belastingaangifte, toeslagen, MijnOverheid en het omzetten van buitenlandse akten. Hiermee wordt de afspraak uit het Regeerakkoord van Rutte III dat er één Loket Buitenland zou komen, uitgevoerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met 12 uitvoeringsorganisaties de krachten gebundeld, waardoor belangrijke informatie nu op een plek te vinden is: DigiD, Europees erkende inlogmiddelen bij de overheid, stemmen vanuit het buitenland, AOW, Registratie Niet-Ingezetenen, Burgerservicenummer, Diplomadiensten en Zorgverzekering in het buitenland. Later dit jaar komen daar nog andere bij zoals studiefinanciering, kinderbijslag en uitkeringen. In eerste instantie vindt u op deze website dus informatie, in de toekomst wordt het ook mogelijk om steeds meer zaken daadwerkelijk via de website te regelen.
 

Een tegenvaller is dat het voornemen van ons consulaire team om er weer op uit te trekken met het mobiele paspoortaanvraagstation nog even niet kan worden uitgevoerd. In ieder geval moet het geplande bezoek aan de Balearen, in maart 2021, worden uitgesteld. Reden is dat het op dit moment niet mogelijk is een locatie te reserveren waar we op een veilige manier de paspoortaanvragen zouden kunnen innemen. Meer informatie zal morgen worden gepubliceerd op de Facebookpgina van de Nederlandse Ambassade in Spanje.

Twee weken terug vertelde ik dat ik mee mocht doen met een experiment waarbij ambassadeurs vragen beantwoorden via Instagram stories. Ik geloof dat een aantal van u zelfs vragen heeft ingestuurd. Het viel nog niet mee, want per vraag mocht het antwoord maar 15 seconden zijn. Als er dan een vraag komt als ‘Wat doet een ambassadeur op een normale werkdag?’, dan kom ik niet veel verder dan wat ik vroeger tegen de kinderen zei: ‘achter de computer zitten, naar mensen toegaan, bellen, koffie drinken’. Bent u niettemin geïnteresseerd in het resultaat, op de Facebookpagina van de ambassade vindt u een paar filmpjes. U vraagt zich misschien af waarom ik het niet hier post? Dat is omdat ik graag het verhaal rond wil maken met een winterfilmpje. Het heeft niets met Spanje te maken. Of hooguit dat het gaat over een van de steden die ooit het langst ‘Spaans’ bleven. Het geluid is misschien wat somber, maar geniet van deze mooie beelden van Désan Huisman: https://www.facebook.com/804898570/videos/10159019414328571/
Prettige avond,
Jan Versteeg
Foto: Wij Zijn De Stad Middelburg
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top