Update ambassadeur Jan Versteeg 25 februari 2021

Terug naar overzicht:

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟮𝟱 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟭

 

Vandaag een jaar geleden hoorden we dat in een hotel op Tenerife met duizend gasten het Coronavirus was gevonden. Een Italiaanse arts uit Lombardije was daar even op vakantie en voelde zich plotseling koortsig. Toen vaststond dat hij ‘Corona’ had, werd het hotel afgesloten. Onder de 700 hotelgasten die in quarantaine moesten, bevonden zich ook 27 Nederlanders. Het beloofden voor hen 14 moeilijke dagen te worden. We hebben deze families toen een brief geschreven om contact met ze te leggen en hen een hart onder de riem te steken. Deze brief hebben we door het hotelpersoneel onder de deur door laten schuiven. Met medische incidenten, moeilijkheden bij de repatriëring en veel aandacht van de pers, brak er voor de ambassade en voor consul Stan Weytjens op Tenerife een hectische tijd aan. Vanochtend herinnerden Judith Verhoef en Inge Soffner, de consulaire medewerkers die uiteindelijk bijna alle Nederlanders aan de telefoon kregen en waar nodig steun boden, me eraan dat we na een aantal dagen zeiden ‘Dit hebben we nog niet vaak meegemaakt. Als het voorbij is gaan we een stevige borrel drinken en dan even bijkomen’. Van dit voornemen is weinig terechtgekomen. Binnen de kortste keren hadden we niet 27, maar vele tienduizenden Nederlanders die in een omgeving met COVID-risico’s dreigden te stranden. Het vervolg kent u.
 
Inmiddels zijn we dus een jaar verder. In Spanje is in die periode bij 3,2 miljoen mensen het virus vastgesteld. Bijna 70 duizend mensen zijn eraan overleden. De gevolgen voor de economie en voor de samenleving zijn gigantisch. Helaas worden er nog dagelijks mensen ziek, ook in onze directe omgeving. Maar het goede nieuws is dat we in de verte de eindstreep zien. Want tegelijkertijd hoor je steeds vaker mensen die worden opgeroepen voor vaccinatie. Nu is het natuurlijk zaak om op het laatste rechte eind niet te struikelen. Degenen onder u die een marathon hebben gelopen, zullen de situatie herkennen: het laatste stuk kan heftig zijn.
 
Op dit moment is de besmettingsincidentie in Spanje 206 per 100.000 inwoners per 14 dagen, de snelle daling heeft deze week doorgezet. Ook het aandeel van de geteste mensen met een positieve uitslag gaat verder omlaag: 7% test positief. Een tijdje geleden was dit percentage twee keer zo hoog. Dit zijn hoopgevende ontwikkelingen, persoonlijk ben ik behoorlijk onder de indruk van de snelheid waarmee de cijfers zijn gedaald. Waarom dan toch zo voorzichtig? In de eerste plaats omdat de incidentie van 200 nog steeds fors is (deze zomer zaten we onder de 20, zij het met minder testen). Het aantal doden ligt nog op meer dan 100 per dag en het aandeel van de bedden op de IC voor COVID-patiënten is nog zo’n 30 procent. Pas als dit percentage onder de 20 procent komt is Spanje uit de categorie ‘extreem hoog risico’. En dan is er nog de vrees voor een opleving door de nieuwe varianten, waarover in Spanje relatief weinig cijfermateriaal voorhanden is doordat de capaciteit om het precieze virustype vast te stellen beperkt is. Voor andere cijfers, ook per regio, zie: https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_320_COVID-19.pdf.
 
Tegelijkertijd kan niemand negeren dat er een aantal goede redenen zijn om steeds te blijven kijken waar de maatregelen versoepeld kunnen worden. Waar het kan en wanneer het kan. Een aantal regio’s zet kleine stapjes om de maatregelen langzaam af te schalen, zoals het iets later laten beginnen van de avondklok, het gecontroleerd heropenen van de horeca, het verruimen van de toegestane groepsgrootte etc. Hopelijk gaat het versoepelen van de maatregelen hand in hand met verantwoord gedrag, en wordt een vierde golf in Spanje vermeden. Je ziet ook dat een aantal regio’s juist wil voorkomen dat de cijfers later in het jaar (toeristenseizoen!) weer oplopen, en daarom de remmen nog niet losgooien. Voor de actuele maatregelen per regio kunt u kijken op: https://www.mscbs.gob.es/…/estrategia/medidasPrevCCAA.htm
 
Hierboven noemde ik al even het vaccinatieprogramma dat aardig op stoom is gekomen. Ruim 1,2 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, er zijn al 3,5 miljoen prikken gezet. Sommige regio’s zijn ze zelfs al begonnen met de tweede fase, waarin naast de hoge leeftijdsgroepen ook essentiële beroepsgroepen als onderwijzers, brandweerlieden, politie etc. aan de beurt komen. In de regio Galicië heeft het parlement ingestemd met een wetswijziging die het mogelijk maakt om (forse) boetes op te leggen aan mensen die zich weigeren in te enten tegen Covid en andere toekomstige virussen. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd, want volgens sommigen zou deze wet in strijd zijn met het landelijke vaccinatieprogramma of zelfs met de Grondwet. Anderen betwijfelen of zo’n verplichting überhaupt nodig is: de steun voor vaccinatie is snel toegenomen. Ongeveer 80 procent van de Spanjaarden wil zich nu laten vaccineren, terwijl dit vorig najaar nog rond de 40 procent was.
 
Tussendoor wat niet-COVID-informatie. Deze week herdacht Spanje dat veertig jaar geleden op 23 februari een poging tot staatsgreep werd gedaan. Velen van u herinneren zich de schokkende beelden van overste Tejero, die met de ‘tricornio’ op het hoofd en een pistool in de hand het parlement binnenviel. Drie mensen weigerden op de grond te gaan liggen: de aftredende premier Adolfo Suárez, de oude vicepremier generaal Gutiérrez Mellado en de nog oudere communistenleider Santiago Carrillo. Na een onzekere avond verscheen de jonge koning Juan Carlos op TV die de militairen opdroeg de grondwet te respecteren en te verdedigen. Daarmee was de coup tot mislukken gedoemd. Tejero en zijn mannen gaven zich de volgende middag over. ‘23F’ wordt vaak gezien als het moment waarna de democratie en de monarchie in Spanje boven twijfel verheven waren. Daarvóór ging Spanje twee eeuwen lang van staatsgreep naar staatsgreep. De jongeren van nu kunnen zich zo’n militaire machtsgreep niet eens voorstellen. Hoewel we geen gemakkelijke tijd doormaken, er zijn nog steeds heel veel dingen stukken beter dan een halve eeuw geleden.
 
In Madrid bloeien inmiddels de amandelbomen. En, hoewel het herstel van de golf die de feestdagen hebben veroorzaakt nog gaande is, wordt al vooruitgeblikt naar de volgende belangrijke feest- en vakantieweek: Semana Santa. Een aantal experts waarschuwen dat de heilige week een vierde golf kan veroorzaken. Aangezien vorig jaar de hele Semana Santa in het water viel vanwege de strenge lockdown, hopen veel mensen dat er toch nog iets gevierd kan gaan worden. Gisteren temperde premier Sánchez in het Congres deze verwachtingen door te stellen dat het doel niet is om Semana Santa te redden, maar om de besmettingsincidentie onder de 50 gevallen per 100.000 inwoners te krijgen. Sommige partijen roepen op tot een nationaal plan rond Semana Santa. Persoonlijk hoop ik dat niemand op het idee komt om Pasen uit te stellen, want dan gaat het vasten wel heel lang duren. Nu even eten.
 
Prettige avond,
Jan Versteeg

Laat een reactie achter

GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top