Update 3 maart 2021

Terug naar overzicht:

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟯 𝗺𝗮𝗮𝗿𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟭
We naderen de datum waarop het een jaar geleden is dat we met deze updates begonnen. Zoals u weet, het was een experiment om in deze vorm het contact met u op te zoeken. Daarbij hebben we geprobeerd het zakelijke met het persoonlijke, en het nuttige met het aangename te combineren. En over het geheel genomen is het een heel positieve ervaring geweest. We hebben door alle vragen en opmerkingen steeds een goed beeld gekregen van wat u, als onze uiteindelijke opdrachtgever, van ons verlangt en van wat er onder de Nederlandse Spanjeliefhebbers leeft. En de waardering werkte supermotiverend voor het hele team.
 
Gelukkig niet heel vaak, maar af en toe is er een dag dat ik me afvraag of we met deze extra dienstverlening nog steeds op de goede weg zitten. Dat is vooral als de sfeer in een aantal van de discussies onder de updates te grimmig wordt. Bijvoorbeeld als er nieuws is waar niet iedereen blij van wordt, zoals gisteren over de aangepaste regels voor testen. Prima als er discussie is. En kritiek is doorgaans ook behulpzaam. Dat is het probleem niet. Maar ik zie niet in waarom het beledigend of agressief moet worden. Deze Facebookpagina is ook bedoeld als een plek waar mensen openlijk vragen kunnen stellen en elkaar op weg kunnen helpen. Als er geen respect is in de onderlinge communicatie, dan gaat die functie verloren. Het gaat overigens echt om uitzonderingen. In het afgelopen jaar hebben we niet vaker dan een handvol keren een commentaar verwijderd omdat het hatelijk of beledigend was voor een andere volger. Iets vaker gaat het om het verbaal neersabelen van mensen met een andere mening. Laten we proberen dit forum een beetje vriendelijk en prettig te houden voor iedereen. Ik hoop op uw begrip dat we af en toe aan de noodrem trekken.
 
Dan meteen maar even over het voorgaande bericht, over de per 3 maart verruimde testverplichting. We weten dat er mensen zijn die testen onzin vinden. En we weten dat de snelle NAAT/PCR-testen nu nog lang niet overal worden aangeboden. Toch delen we deze informatie wel graag met u. Want de ervaring leert dat de markt vaak snel reageert en het dus goed mogelijk is dat u binnenkort als u een noodzakelijke reis moet maken a. nog maar één test nodig heeft in plaats van twee en b. niet meer de moeilijkheid heeft dat u binnen 4 uur voor vertrek nog zo’n sneltest moet doen. Voor verdere info: zie de post van hedenmorgen op de Facebookpagina van de Ambassade, die ik ook hieronder deelde. Dan was er nog de klacht dat we niet nog een keer in gingen op de eisen voor autoreizigers. Voor hen verandert er niets ten opzichte van wat we al een paar keer meldden: voor mensen die per auto reizen geldt geen verplichte test om Nederland of Spanje binnen te komen, maar de Franse overheid eist wel een negatieve PCR-test van autoreizigers. Meer info: https://nl.ambafrance.org/Covid-19-Reizen-naar-Frankrijk. Daar valt ook te lezen dat degenen die door Frankrijk reizen moeten kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is. Dat is uiteraard ook nog steeds de strekking van het Nederlandse reisadvies: ga alleen op reis als het echt noodzakelijk is.
 
Vorige week meldde ik u al dat hier de ‘Semana Santakoorts’ al een beetje begonnen was. Hoewel iedereen niets liever zou willen dan over vier weken uit de gevarenzone te zijn, doen de Spaanse autoriteiten erg hun best om de verwachtingen te temperen. Op dit moment is de verwachting dat de meeste deelstaten hun grens gesloten gaan houden voor niet-noodzakelijke reizen. Premier Sánchez gaf aan dat het redden van mensenlevens nóg belangrijker is dan het redden van de Semana Santa. Men is nog niet vergeten dat een te uitbundige Kerstperiode ertoe leidde dat februari 2021 de maand met de meeste COVID-doden tot nu toe werd. Minister van Volksgezondheid Darias benadrukte dat het doel is om de incidentie (het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per 14 dagen) onder de 50 te brengen, zodat het leven weer enigszins normaal kan worden. We zitten nu landelijk op een incidentie van 160, voor de volledige cijfers per autonome regio zie: (https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_324_COVID-19.pdf). Deskundigen zijn verre van zeker dat Spanje binnen vier weken onder die ‘veilige’ grens van 50 uitkomt. Kortom: de Spanjaarden worden erop voorbereid dat de gebruikelijke massale uittocht richting provincie en kusten, niet in die vorm zal plaatsvinden.
 
Voor mensen die snakken naar een ontspannen vakantie en voor de ondernemers in het toerisme is het nieuws waar we naar uitzien er dus nog niet. En zeker ook die laatste categorie heeft het zwaar. Ik sprak deze week nog met een Nederlandse ondernemer uit Moraira, die me af en toe belt om me zijn praktijkervaringen mee te geven. Hij heeft een gezond bedrijf met meerdere activiteiten. Maar de omzetdaling is fors geweest. Hij ziet om zich heen mensen waarvoor het echt erop of eronder wordt in de komende maanden. Het is mooi dat sinds 1 maart in de Comunidad Valenciana de terrassen weer open zijn (binnenruimtes niet, mondkapje op behalve om te eten of te drinken, niet roken, om 18 uur dicht), maar het aantal klanten is natuurlijk heel beperkt. Jammer genoeg kon ik, zeker voor wat betreft de korte termijn, daar niet heel veel op terugzeggen. Behalve misschien dat een van de redenen om Semana Santa niet los te gaan, is gelegen in het feit dat men kansen ziet om het zomerseizoen te redden – mits Pasen niet tot een vierde golf leidt.
 
Want voor de langere termijn zijn er wel wat redenen om hoopvoller te zijn. Het vaccinatieprogramma werpt zijn eerste vruchten af: het aantal besmettingen in de Spaanse verpleeghuizen is in 1 maand met 85 procent gedaald. Er zijn nu meer dan 4 miljoen spuiten uitgedeeld. De grote vraag is nu of een (forse) verdere versnelling mogelijk zal zijn zodat er in de zomer voldoende mensen zijn gevaccineerd.
 
Ondertussen wordt de discussie over een zogenaamd vaccinatiepaspoort (waarschijnlijk in digitale vorm) concreter. Onder druk van onder meer Spanje en Griekenland heeft de Europese Commissie nu aangekondigd op 17 maart met een voorstel te komen. Daarmee is het er nog niet, want zoals eerder gemeld zijn er nog de nodige technische (hoe maak je dit systeem veilig?) en ethische (betekent dit niet feitelijk een vaccinatieplicht?) vragen op te lossen. Maar het geeft degenen die dit zien als een manier waarop veel mensen weer veilig kunnen gaan reizen enige hoop.
 
Als er één ding is dat ik het afgelopen jaar geleerd heb, dan is het dat het vrijwel onmogelijk is om betrouwbare voorspellingen te doen over hoe we er over 1 maand voorstaan. Het verloop van de pandemie is grillig, en de inzichten over wat wel en niet kan zijn nog steeds volop in ontwikkeling. Ik zou vandaag niemand adviseren om zijn zinnen volledig op een zomervakantie in Spanje te zetten. Maar tegelijkertijd is het ook echt te vroeg om de zomer van 2021 al helemaal af te schrijven.
 
Voor degenen die deze stukjes te lang vinden, heb ik wel slecht nieuws. Samen met een aantal collega’s ben ik vandaag aan een typcursus begonnen, want met tweeënhalve vinger en steeds op het toetsenbord kijkend, tik ik toch te langzaam. Het leuke was dat een deel van het jargon me bekend voorkomt uit de tijd dat ik surfleraar was. Zo moet je tussendoor steeds terug naar de basispositie. Verschil is wel dat wij bij de ‘Thijs Akademie voor Plankzeilen’ te Kamperland, de garantie gaven ‘Ook u leert surfen in 1 dag!’. Typen is motorisch blijkbaar een stuk moeilijker, want deze cursus gaat 12 weken duren, met dagelijks huiswerk. Ik heb nu de ‘f’ en de ‘j’ redelijk onder de knie, morgen pakken we de ‘g’ en de ‘h’ erbij. Tegen de tijd dat u er last van gaat krijgen dat ik soepeler schrijf, is de pandemie waarschijnlijk een heel eind voorbij. 
 
Prettige avond,
Foto: Eva Máñez
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top