Update Spanje 17 maart 2021

Terug naar overzicht:

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟭𝟳 𝗺𝗮𝗮𝗿𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟭
Rond de tijd dat deze update verschijnt, komen in Nederland de eerste uitslagen van de verkiezingen binnen. De afgelopen dagen zagen we al wat beelden van verkiezingen in COVID-tijd: groepen die eerder mochten stemmen, extra hygiënemaatregelen, stemmen per fiets of per auto. Een enkeling nam per ongeluk een verlopen paspoort mee, maar verder leek het stemmen gladjes te verlopen. Op Marktplaats probeerden een aantal kiezers al hun persoonlijke verkiezingswinst te verzilveren door hun rode potlood te koop aan te bieden. Wij brachten onze stem al weken geleden per post (en met privépotlood) uit, waardoor de verkiezingskoorts wat minder is. Toch zit uw ambassadeteam vanavond voor de buis, ook omdat we natuurlijk benieuwd zijn voor welke regering we de komende jaren gaan werken.
 
In Brussel en in de grote toerismelanden is 17 maart om een andere reden een belangrijke datum: de Europese Commissie publiceerde vandaag haar voorstel voor een Europees ‘vaccinatiepaspoort’. De stoplichtkleuren volgend, heeft de Commissie het ‘digital green certificate’ genoemd. Het gaat om een (digitaal) document waarin simpel gezegd staat of je gevaccineerd bent, of je COVID hebt gehad en of je een negatief testresultaat hebt gekregen. Het document zou gratis te verkrijgen zijn. Voor de duidelijkheid: wat vandaag gepubliceerd is, is een voorstel. De volgende stap is een bespreking tussen de vertegenwoordigers van de EU-landen, wat nog tot wijzigingen kan leiden. En dan volgt goedkeuring. Er komt heel wat bij kijken: het moet medisch zinnig zijn, het moet technisch kloppen, de privacy moet gewaarborgd zijn, het mag niet botsen met de grondrechten die we hebben. Toch is er goede hoop dat dit certificaat voor reizigers er voor de zomer is. In de tussenliggende tijd zullen de EU-landen moeten beslissen hoe zij het certificaat gaan gebruiken: het is niet automatisch zo dat iedereen met zo’n document vrijelijk naar alle landen kan reizen. Maar het zou weer een stap vooruit zijn als er in ieder geval één standaarddocument komt waarmee mensen kunnen aantonen wat hun ‘COVID-status’ is.
 
Het uiteindelijke doel is natuurlijk om reizen binnen Europa weer zoveel mogelijk te vergemakkelijken en veilig te maken. Dat is ook heel belangrijk voor iedereen die zijn brood verdient in de toeristensector. Voor heel wat bedrijven is het van levensbelang dat er deze zomer weer klandizie komt. Ook van Nederlandse ondernemers aan de costa’s horen we hoe zwaar ze het hebben. Ik hoop vurig dat we de komende maanden ook eens wat meevallers hebben.
Op het gebied van de vaccinatie was het deze week even geen vrolijke week, u heeft de ontwikkelingen rondom het vaccin van AstraZeneca ook meegekregen. Ook Spanje heeft het gebruik van dit vaccin voor 15 dagen stopgezet, wat bij een aantal vaccinatiepunten waar de mensen al in de rij stonden, tot grote teleurstellingen leidde. Hopelijk blijken de zorgen over de bijwerkingen (die hoe dan ook zeer zeldzaam lijken te zijn) mee te vallen, en blijft het doel van de Spaanse regering om 70% van de bevolking voor het eind van de zomer te hebben ingeënt haalbaar.
Iets vrolijker nieuws is er over het verloop van de pandemie hier in Spanje. De dalende trend in besmettingen heeft zich voortgezet. De incidentie van de afgelopen 14 dagen per 100.00 inwoners ligt nu landelijk op 127 ,91 en ligt in 8 regio’s zelfs al onder de 100. De laatste dagen is de daling nog maar heel gering, dus het doel van ‘minder dan 50’ lijkt helaas nog ver weg.. De druk op de ziekenhuizen neemt gelukkig ook nog steeds geleidelijk af. Op dit moment is nog 20 procent van de IC-bedden bezet door COVID-patiënten, maar in 6 regio’s is dat percentage nog 25 procent. Net als in de afgelopen weken zijn er belangrijke verschillen tussen de Spaanse regio’s. Informatie daarover vindt u hier: https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_334_COVID-19.pdf .
 
In veel regio’s zijn er de afgelopen weken kleine versoepelingen doorgevoerd in de maatregelen. Wel geldt er nog overal een avondklok en zijn er grenzen aan de groepsgrootte bij sociale ontmoetingen. Daarnaast heeft het overgrote deel van de regio’s nog beperkingen op de mobiliteit: zonder noodzakelijke reden kunt u niet van de ene regio naar de andere reizen. Informatie over de regionale regels vindt u hier: https://www.mscbs.gob.es/…/estrategia/medidasPrevCCAA.htm.
 
De beperkingen hebben er natuurlijk ook alles mee te maken dat Spanje wil voorkomen dat na de Semana Santa (de week voor Pasen) hetzelfde gebeurt als na de Kerstperiode, en dat Spanje richting de zomer nog een vierde golf te verduren krijgt. Overigens probeert men met dezelfde regels ook de reislust af te remmen voor het komende weekend, als veel Spanjaarden een vrije dag hebben vanwege San José. Geen onbelangrijke dag, want de dag van de heilige Jozef is hier natuurlijk ook de dag waarop vaderdag gevierd wordt. We verwachten rond dit weekend en rond de Semana Santa intensieve controles op de Spaanse wegen, waarbij forse boetes uitgedeeld kunnen worden.
 
Zoals u heeft kunnen lezen, is het Nederlandse testbeleid sinds gisteren iets versoepeld: het is, als u een noodzakelijk reis moet maken, nu ook mogelijk om uitsluitend een NAAT(PCR)-test van maximaal 24 uur oud te laten zien. In dat geval heeft u geen aanvullende sneltest nodig. Als het niet lukt om binnen die tijd een NAAT-test te ondergaan, kunt u nog steeds gebruik maken van de oude regeling: sneltest plus NAAT/PCR. Hiervoor is de tijdsduur ook iets verruimd: voor de NAAT-test staat maximaal 72 uur voor aankomst, de sneltest mag sinds gisteren bij het boarden ook 24 uur oud zijn. We ontvingen overigens bericht dat niet alle luchtvaartmaatschappijen goed waren geïnformeerd over de nieuwe versoepeling, waardoor een passagier die om dringende familieredenen naar Nederland moest bijna werd geweigerd met één test. Zorg dat u goed op de hoogte bent van het beleid en weet wat uw rechten zijn. Wij spannen ons in om te zorgen dat de luchtvaartmaatschappijen van de regels op de hoogte zijn. Indien er onverhoopt iets misgaat kunt u altijd contact opnemen met 24/7 via +31 247 247 247.
 
Tegen de gewoonte in sluit ik af met een droevig persoonlijk bericht. Een van de mensen waarmee we via deze pagina een bijzondere band hebben opgebouwd is mevrouw Lommy Ros, van Mallorca. In het afgelopen jaar was zij degene die vaak een lach op ons gezicht toverde. Dat deed ze met een warme reactie, een leuke anekdote of een interessante tip over Spanje. We hadden het gevoel dat we haar echt kenden. Een echte dame, met een warm Brabants hart. Vorige week kregen we een bericht van haar schoolvriendin Isabelle Savonije, dat Lommy in februari na een kort ziekbed helaas is overleden. We waren daarvan echt van de kaart. Het is echt ongelooflijk dat iemand die zo midden in het leven stond en zo actief was, er nu niet meer is . Uit het telefoongesprek dat ik met mw Savonije voerde, maakte ik op dat heel veel mensen een warme herinnering hebben aan deze bijzondere vrouw. Ze wordt gemist. Ik wens haar nabestaanden heel veel sterkte.
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top