Update Spanje 24 maart 2021

Terug naar overzicht:

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟮𝟰 𝗺𝗮𝗮𝗿𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟭
Deze week laat ik het afronden van de update even over aan Marianne en beperk ik me tot de eerste alinea’s. De reden is dat ik het even rustig aan moet doen omdat ik tegen het Coronavirus ben aangelopen. Dus ik hang een beetje op de bank, doe af en toe een dutje en probeer wat minder op computer en telefoon te kijken, anders ben je toch weer de hele dag aan het jagen. Maar ik wilde toch even de ervaring met u delen. Al denk ik dat best veel lezers ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt, misschien zit er toch wat nuttigs bij.
 
Afgelopen vrijdagavond kreeg ik opeens verkoudheidsklachten, hoofdpijn en spierpijn. Ik dacht dat het wel mee zou vallen en ging wat vroeger naar bed, voor de zekerheid ook maar in een aparte slaapkamer. Zaterdagochtend was het er niet beter op geworden. Omdat ik me realiseerde dat ik vrijdagmorgen nog een uur in een kleine ruimte was geweest met mijn fysiotherapeut die al een eind in de zestig is, leek het me (ook al was het met mondkapjes, etc., etc.) toch verstandig me te laten testen.
 
Om in Madrid in het publieke systeem getest te worden, heb je zwaardere symptomen nodig, zo had ik een paar maanden geleden al gemerkt toen ik enkele dagen een beetje koorts had. Dus ben ik gaan zoeken naar een commerciële mogelijkheid. Ik gebruikte de lijst van de ambassade (https://www.netherlandsworldwide.nl/…/spain—covid…) en bekeek ook nog wat andere opties. Ik vond een kliniek (niet van de lijst) die dichtbij was, dezelfde dag het resultaat gaf, er degelijk uit zag en ook nog open was op zaterdagochtend. Ik maakte een afspraak via de website, betaalde meteen online, en kreeg een bevestiging met de waarschuwing precies op tijd te komen: niet te vroeg en niet te laat. Prima.
 
Dertig minuten later stond ik daar voor de deur. Het was niet moeilijk te vinden want er stonden zeker honderd mensen op straat, alsof er gratis puddingbroodjes werden weggegeven. Dat viel toch wat tegen. Er waren twee jonge vrouwen met een mobiele telefoon in hun hand die af en toe namen riepen. Het systeem was me niet helemaal duidelijk, dus ik ben toch maar op een een van hen afgestapt. Het bleek dat er een vertraging was, en dat ik over een klein halfuurtje zou worden opgeroepen. Dus ik ben maar op de stoeprand gaan staan, zo veel mogelijk buiten de drukte.
Nou goed, een half uur later werd ik binnengelaten. Daar was het ook een drukte van belang. In twee kamers was een grote hoeveelheid testhokjes geïmproviseerd met gordijnen: stoel, tafeltje met computer, prullenbak vol tissues en een vriendelijke man met douchemuts en weggooipak. De twee testen (antistoffen en PCR) waren zo gepiept. Verder prima service: van de antistoffentest had ik de uitslag al in de email voordat ik thuis was en ’s avonds om half elf kwam de uitslag van de PCR-test.
 
Als je dan de bijlage bij de mail openmaakt, denk je toch ‘hoe ga ik reageren als hij positief is?’. Nou, vrij praktisch dus. We hebben onze tijdelijke scheiding van tafel en bed meteen maar wat strakker georganiseerd. En ik heb direct de paar mensen ingelicht die ik de week ervoor heb gezien. Gelukkig had niemand klachten, en vijf dagen later is dat nog steeds zo. Degenen voor wie dat verstandig leek, hebben zich laten testen en zijn in quarantaine gegaan. Gelukkig allemaal negatief, ook de fysiotherapeut. Ik ben wel blij dat ik echt maar heel weinig mensen heb gezien, want anders was dit een stuk ingewikkelder geweest.
 
Zelf ben ik sinds zaterdag niet veel zieker geworden, iets meer hoesten en inderdaad – heel gek – totaal geen geur en smaak. Belangrijkste zorg is dat ik niet bij de kleine groep wil horen die na 5-10 dagen opeens hard achteruit gaat. Dus vandaar dat ik rustig aan doe.
 
Blijft wel de vraag hoe ik dit nu opgelopen heb. Na het afstrepen van de mensen die negatief zijn getest, lijkt het toch het meest waarschijnlijk dat het gebeurd is in het voorbijgaan, in de supermarkt of op zondag tijdens het wandelen in de bergen. Men zegt dat die kans heel klein is, maar kennelijk heb ik gewoon pech gehad. Misschien heeft het toch met die besmettelijker varianten te maken, die het in Madrid ook goed naar hun zin hebben. Het staat nu voor mij in ieder geval vast dat het ongeluk in een klein hoekje zit. Even volhouden met de voorzichtigheid dus…
 
***
(Door Plaatservangend Ambassadeur Marianne de Jong)
Ook de cijfers geven helaas geen aanleiding om te versoepelen. Nadat we vorige week meldden dat de afname van de besmettingcijfers leek te stagneren, is er inmiddels weer sprake van een lichte stijging. De landelijke besmettingsincidentie per 14 dagen per 100.000 inwoners is nu 132, maar zorgelijk is dat de cijfers in 12 regio’s stijgende zijn. Voor alle cijfers, kijk op : https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_338_COVID-19.pdf. Er zijn experts die zeggen dat een vierde golf zich opbouwt, precies aan de vooravond van de week waarin de Spanjaarden traditiegetrouw hun familie opzoeken in alle uithoeken van het land. De minister van Volksgezondheid Carolina Darias riep deze week dan ook op tot maximale voorzichtigheid tijdens de Paasweek. Vorig jaar zat heel Spanje in deze periode opgesloten; dit jaar gelden er regionale en lokale reisrestricties. Dat zal leiden tot strenge verkeerscontroles tussen regio’s en provincies om de degenen die het verbod negeren op de bon te slingeren. Een boete kan worden opgelegd per inzittende en bovendien kan na een eerste controle (plus boete) bij de daaropvolgende controles opnieuw boetes worden uitgeschreven. Zo hoorden wij laatst van een Spaans gezin dat voor een reis van Madrid naar de Spaanse kust na de eerste controle dacht: nu hebben we de boete betaald, dus nu rijden we door ook. Dat bleek achteraf een dure grap want na de eerste controle à 4×100 euro, volgde er een tweede en een derde…. Let ook op: de boete varieert per autonome regio. In Andalucía kan een bekeuring bijvoorbeeld oplopen tot 600.000 euro, al moet u het dan wel heel bont maken, vermoeden we.
 
Ook in Nederland gaat het niet goed met de cijfers. Reden voor het kabinet om het wereldwijde negatieve reisadvies te verlengen tot en met 15 mei. Dat zal voor velen van u een domper zijn, maar er is ook een klein lichtpuntje. Er wordt vanaf half april een aantal testreizen georganiseerd door de Nederlandse overheid, in samenwerking met de reisbranche. Het doel van deze reizen is om te onderzoeken op welke manier reizen op een veilige en verantwoorde manier kan, met het oog op het aankomende zomerseizoen. Hopelijk levert dat waardevolle ervaringen die reizen in de niet al te verre toekomst mogelijk gaan maken.
 
Op vaccinatiegebeid is er ook weer nieuws. Nadat Spanje vorige week besloot het gebruik van het AstraZeneca vaccin tijdelijk stil te leggen totdat het Europees Medicijn Agentschap met een conclusie zou komen over de veiligheid, heeft Spanje het prikken met het Britse vaccin te hervat en ook de leeftijdsgrens naar boven bijgesteld. Vanaf nu komen mensen tot 65 in aanmerking voor dit vaccin. In april verwacht Spanje dat het vaccinatietempo omhoog kan doordat er meer vaccins beschikbaar zullen zijn, waaronder het Janssen vaccin, waarvoor maar één prik nodig is.
Voor iedereen die een noodzakelijke reis naar Nederland moet maken, hebben we goed nieuws: de eerder aangekondigde testlocaties op de 15 grootste Spaanse vliegvelden zijn zo goed als klaar. Zodra de regionale autoriteiten akkoord geven, kunnen ze de deuren openen. Voor de luchthavens van Barcelona, Alicante, Valencia, Bilbao, Palma de Mallorca, Ibiza, Menorca, Gran Canaria, Tenerife Sur, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma vindt u op deze site meer informatie: https://eurofins-megalab.com/pruebas-covid-19-en-los…/. Voor Madrid, Málaga en Sevilla kunt u hier kijken: https://travelcovidtestcenter.com/es/
 
Een laatste huishoudelijke mededeling: tenzij er belangrijke wijzigingen plaatsvinden of andere noemenwaardige dingen gebeuren, is ons Facebook team volgende week ook even zo veel mogelijk offline. In geval van nood kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen via +31 247 247 247, via whatsapp: +31 682 387 796, of een vraag stellen via deze link: https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/contactformulier.
 
We wensen u allen vast een heel fijne en gezonde Semana Santa! Pas goed op uzelf en elkaar, want het virus zit in een klein hoekje. Wij hopen daarna de ambassadeur weer gezond en wel weer in ons (virtuele) midden te hebben.
 
Marianne de Jong

Laat een reactie achter

GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top