Update 7 april 2021

Terug naar overzicht:

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟳 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟭
 
Het blijft een achtbaan. Maar niet meer zo een van houten planken en balken, waar ieder moment het karretje uit de rails kan vliegen.
 
Vorig jaar in juni besloot ik geen voorspellingen meer te doen voor meer dan 14 dagen vooruit. Want zowel het verloop van de pandemie, als de maatregelen die erop volgden waren onvoorspelbaar. Wat ook wel logisch was, omdat alles totaal nieuw was. En steeds gingen de ontwikkelingen harder dan verwacht, zowel de verslechteringen als de verbeteringen. En de verslechteringen die daar dan helaas soms weer op volgden.
 
Die schommelingen zijn gebleven. We hebben wel wat meer geleerd over het virus en daarnaast helpt het vaccineren om het aantal sterfgevallen te beperken. Maar echt duidelijke uitspraken over hoe de komende zes maanden, inclusief de zomer dus, eruit gaan zien, durft nog bijna niemand te doen. Persoonlijk ben ik niet somber over de vooruitzichten voor de zomer. Veel zal afhangen van wat er in april en mei gebeurt: komt er een seizoenseffect, blijven mensen zich verantwoordelijk gedragen, gaat het vaccinatietempo omhoog, vinden we goede oplossingen voor veilig reizen, uitgaan en evenementen? Gaandeweg zal dan duidelijk worden wanneer de reisbeperkingen binnen en buiten Spanje op een verantwoorde manier versoepeld kunnen worden.
 
Hoe gaat het hier in Spanje? Na een dramatisch begin van het jaar, gingen we maart in met behoorlijk gunstige cijfers, het aantal positieve tests per 100.000 inwoners per 14 dagen daalde tot onder de 130. Helaas begonnen de aantallen een week of twee geleden weer te stijgen. Inmiddels zitten we op een getal van ongeveer 170. De grote vraag is wat het effect gaat zijn van de Semana Santa. Dat zullen we in de komende twee weken in de statistieken kunnen zien. In de cijfers van vandaag is het percentage positieve tests wat hoger dan in de afgelopen weken, hopelijk zet die stijging niet door (https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_348_COVID-19.pdf). Verder vallen de verschillen tussen de regio’s op. Van de 10.000 IC-bedden in Spanje wordt nu 20 procent gebruikt voor de verpleging van mensen met COVID. In Madrid, Catalonië en La Rioja is dat nog 35 tot 40 procent.
 
Het vaccinatieprogramma vordert gestaag, al is ook in Spanje een forse versnelling in het tweede kwartaal nodig om het doel van ‘70 procent eind van de zomer’ waar te maken. Ondertussen is er de nodige onrust. En dan heb ik het niet alleen over de discussie over het AstraZeneca vaccin. U heeft daar waarschijnlijk al uitgebreid over gelezen. Maar vandaag was er hier ook veel te doen over geruchten dat bepaalde deelstaten op eigen houtje vaccins aan het inkopen waren. Eerst was er het verhaal dat regiopremier Isabel Ayuso van Madrid, die binnenkort verkiezingen heeft, met de Russen in onderhandeling is over het Spoetnikvaccin. En daarna verschenen berichten dat premier Ximo Puig van de Comunidad Valenciana een deal met Janssen had gesloten voor de levering van 2 miljoen doses. In allebei de gevallen was er veel boosheid over dit ‘eigen regio eerst’-gedrag. Maar het duurde niet lang voordat de berichten gecorrigeerd werden. Mw Ayuso verklaarde dat ze wel met een tussenpersoon had gepraat, maar alleen om geen enkele optie bij voorbaat uit te sluiten, voor het geval dat de EU in de toekomst ook dat vaccin zou goedkeuren. En in het Valencia was er alleen gerefereerd aan het aantal Janssen vaccins dat de regio volgens bestaande prognoses via Madrid zal ontvangen. Laten we het er maar op houden dat dit soort opwinding een teken is dat de politici grote druk voelen om het vaccinatietempo op te voeren.
 
Er ontstond vorige week enige verwarring over aangescherpte maatregelen in Frankrijk en de mogelijke gevolgen voor degenen die een noodzakelijke reis moeten maken. De aanscherping heeft vooral betrekking op lokale maatregelen: niet-essentiële winkels moeten sluiten en Fransen mogen niet verder reizen dan een straal van 10 km van hun woonplaats, tenzij er sprake is van zeer dringende redenen. De PCR-testverplichting voor automobilisten, die ook geldt voor doorreizend verkeer, blijft ongewijzigd.
 
De PCR-test die Spanje onlangs verplicht stelde voor automobilisten is, voor zover wij het begrijpen uit de officiële wetstekst, alleen van toepassing op reizigers die rechtstreeks vanuit bepaalde gebieden in Frankrijk komen. Voor doorreizend verkeer is deze regel dus niet van toepassing. Daarbij geldt trouwens nog steeds het devies: ga niet op reis, tenzij het strikt noodzakelijk is. En zorg er in dat geval voor dat u de noodzaak van de reis degelijk kunt aantonen, zowel tegenover de Spaanse, als de Franse politie en douane.
 
Dan is er nog de mondkapjesplicht in de buitenlucht. Die maatregel is hier al lange tijd van kracht. Maar de Spaanse nationale overheid heeft vorige week nieuwe wetgeving aangenomen in een poging om onduidelijkheden en verschillen tussen de regio’s weg te nemen. De nieuwe wet leidde niet meteen tot rust. Volgens sommige media zouden de mondkapjes nu altijd en overal in de buitenlucht verplicht zijn, dus bijvoorbeeld ook op het strand, omdat dit in de wetstekst niet als specifieke uitzondering genoemd werd. Sommige regio’s gaven direct aan hier niet op te zullen handhaven. Inmiddels heeft het ministerie van Volksgezondheid aangegeven dat er een uitzondering zal komen voor op het strand of in een veld zitten, mits er voldoende afstand is. Ook tijdens het zwemmen zullen mondkapjes niet verplicht zijn. Maar tijdens het verplaatsen, dus bijvoorbeeld ook bij een wandeling, dient men wel het mondkapje op te doen. Daarmee blijft het al bestaande beleid min of meer ongewijzigd, alleen is er nu meer coherentie tussen de verschillende regio’s. Deze uitzondering moet nog in aanvullende juridische teksten worden verwerkt en gepubliceerd en is daarmee nog niet helemaal officieel.
 
Ik sluit normaal graag af met iets luchtigers. Maar ik heb door onze micro-lockdown de afgelopen weken niet veel inspirerends meegemaakt. Gelukkig zijn we inmiddels wel bijna door ons persoonlijke COVID-avontuur heen. Zelf voel ik me weer fit, op af en toe een kuchje na. Mijn vrouw Bärbel, die een week later ziek werd, hoest nog wat meer, maar voelt zich ook al stukken beter. Blij dat we – ook door het vrij geïsoleerde leven dat we de afgelopen maanden leidden – geen ouderen of mensen met een kwetsbare gezondheid hebben aangestoken. En uiteindelijk is het een heel prettig idee om nu antistoffen in het lijf te hebben. Ik kon het niet laten om maar weer eens een rondje te gaan hollen. Wat een plezier om te zien dat het stadsbos dat na de sneeuwstorm van januari wel een oorlogsgebied leek, nu weer groeit en bloeit (zie foto)! Dat geeft hoop. Prettige avond!
Jan Versteeg
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top