Reizigers met ‘Digitaal Groen Certificaat’ hebben straks geen PCR-test of quarantaine nodig

Terug naar overzicht:

Op 17 maart heeft de Europese Commissie een “digitaal groen certificaat” voorgesteld. Zo’n certificaat, voor het gemak ook wel gezondheidspas of vaccinatiepas genoemd. moet het mensen weer makkelijker te maken om tijdens de coronapandemie binnen de EU op reis te gaan. 

Het certificaat is geldig in alle EU-lidstaten.

Ook de Spaanse overheid heeft gezegd dat burgers van de Europese Unie bij aankomst in Spanje vanaf eind juni geen bewijs van een negatieve PCR-test hoeven te tonen noch in quarantaine hoeven, als ze beschikken over een ‘Digitaal Groen Certificaat’.

Dit certificaat moet aantonen of burgers ofwel zijn ingeënt tegen Coronavirus,  negatief op Corona zijn getest of bewijs hebben van herstel van de ziekte en antilichamen hebben.

De Spaanse secretaris-generaal voor digitale gezondheid, informatie en innovatie van het nationale gezondheidssysteem, Alfredo González, zei donderdag 15 april tijdens een persconferentie dat het ‘certificaatdocument’ in de vorm van een gratis QR-code eind juni beschikbaar zal zijn waardoor meer mensen op een veiligere manier naar Spanje kunnen reizen.

De nationale overheden regelen de afgifte van het certificaat. Het kan bijvoorbeeld worden afgegeven door ziekenhuizen, testcentra en gezondheidsdiensten.                                                            De digitale versie kan worden opgeslagen op een smartphone of tablet. Je kunt ook om een papieren versie vragen. Beide versies bevatten een QR-code met essentiële informatie en een digitaal zegel dat de echtheid van het certificaat garandeert.

Nu quarantaine en een recente PCR-test vanaf eind juni niet langer nodig zijn, hopen de Spaanse autoriteiten het reizen voor burgers uit andere EU-landen te vergemakkelijken en de lokale toeristenindustrie te helpen herstellen.

In 2020 daalde het buitenlandse toerisme naar Spanje met 80% tot 19 miljoen bezoekers, het laagste cijfer sinds 1969.

González zei dat het ‘Digitale Groen Certificaat’ het vrije verkeer in de EU zal vergemakkelijken ‘maar de mobiliteit niet zal beperken’ van degenen die geen certificaat hebben, en in ieder geval de gegevensbescherming, veiligheid en privacy zal respecteren.

Het is geen paspoort of reisdocument, en het is ook geen eerste vereiste om te reizen, zei González, maar het is wel een mechanisme dat mobiliteit bevordert.

Hij benadrukte ook de mogelijkheid om het digitale model uit te breiden naar vergelijkbare certificaten die zijn uitgegeven door derde (niet-EU) landen.

De Europese Commissie heeft op 17 maart het model van het digitale groene vaccinatiecertificaat gepresenteerd en sindsdien hebben de lidstaten hard gewerkt aan de juridische en technische aspecten van het model.

De verordening is momenteel in behandeling bij de EU-instellingen en zal naar verwachting in de maand juni worden goedgekeurd, zodat het certificaat tegen het einde van die maand operationeel kan zijn.

Het digitale groencertificaat zal naar verwachting het vrije verkeer binnen de EU en het Schengengebied vergemakkelijken.

GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top