Update Spanje 28 april

Terug naar overzicht:

Normaal is dit een van mijn favoriete periodes van het jaar. Een aantal dagen voor herdenken en vieren, een weekje vakantie, beter weer en een natuur die totaal verandert. Ik herinner me van mijn eerste periode in Spanje hoe overweldigend groen Nederland was als je in mei een paar dagen terug in Den Haag was. En hoe prachtig de bloemen waren als je binnen Spanje met de Nederlandse logees op pad ging. Dit jaar is het qua feesten en vakantie bepaald niet hetzelfde. Niettemin hoop ik dat u, waar u ook bent, toch wat kunt genieten van het voorjaar. En dat volgend jaar er heel anders uitziet.

Dat geldt zeker ook voor Koningsdag. Normaal een belangrijke dag voor Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenland. Nu was er geen viering in Madrid, noch in andere delen van Spanje. Behalve natuurlijk de foto-actie die weer mooie resultaten opleverde. Om Koningsdag binnen de ambassade toch niet helemaal aan ons voorbij te laten gaan – en bovendien het onderlinge contact na ruim 13 maanden thuiswerken op te frissen – hadden we gepland om met het ambassadeteam in kleine groepjes een wandeling te maken in het Casa de Campo, het gigantische park dat reikt tot in het centrum van Madrid. Helaas gooide de slechte weersvoorspelling roet in het eten, maar we gaan het vrijdag 30 april weer proberen. Op de voormalige Koninginnedag dan maar.

Vanmorgen had ik een videoconferentie met de Consejera (‘deelstaatminister’) de Turismo van de Canarische Eilanden, Yaiza Castillo. Ze wilde ons spreken over de aanstaande testreis naar Gran Canaria en over de vooruitzichten voor de zomer. De Consejera was erg blij met de testreis, die als de resultaten van Rhodos geen slecht nieuws opleveren, aanstaande zaterdag van start gaat. De betrokken reisorganisaties hebben in totaal 68.000 aanmeldingen ontvangen, voor 180 plaatsen. De Canarische overheid spant zich enorm in voor een veilig en plezierig toerisme. En Nederlandse toeristen staan doorgaans in de top 5 van de belangrijkste groepen bezoekers. Samen spraken we de hoop uit dat de testreis eraan bijdraagt dat het toerisme veilig weer op gang kan komen. Ik heb zelf ook de beste herinneringen aan de eilanden, bijvoorbeeld aan Tenerife, met zijn zonnige én zijn groene kant, en in het midden de Teide. En volop wind en golven, dat vond ik als surfer ook niet onbelangrijk.

Ook verder kijkt iedereen natuurlijk reikhalzend uit naar hoe het zomerseizoen in Spanje eruit gaat zien. Hoewel ik nog steeds vurig hoop dat er weer relatief onbezorgd gereisd kan worden, is mijn advies om nog niet meteen helemaal in jubelstemming te raken. Vanuit de Europese Commissie en vanuit de Spaanse regering worden redelijk optimistische geluiden gemaakt. Maar als je het nauwkeurig leest, zijn er nog wel serieuze mitsen en maren. Het meest concrete punt is dat de Europese Commissie en de Spaanse regering erop in zetten dat mensen die een vaccinatiebewijs hebben weer naar de toeristenbestemmingen kunnen. Aan het Europese ‘vaccinatiepaspoort’ wordt nog gewerkt, en de regeringen van de verschillende landen moeten ook nog allerlei besluiten nemen voordat we echt weten over het ‘wie, wanneer en hoe’ van reizen binnen Europa. Ondertussen is er nog van alles in beweging, zoals de ontwikkeling van de pandemie en de wetenschappelijke inzichten over de risico’s. Mijn gok is steeds geweest dat we pas in de loop van mei en juni in stapjes meer duidelijkheid krijgen over wat er deze zomer wel en niet kan, en dat is nog steeds mijn inschatting.

In Nederland komt het moment naderbij dat wordt besloten over het algemene negatieve reisadvies dat tot 15 mei geldt. Minister-President Rutte heeft aangegeven dat het Kabinet daar op 3 mei over zal spreken. Ondertussen werd vandaag in de Tweede Kamer gedebatteerd over het wettelijk verplicht maken van de quarantaine voor reizigers uit een specifieke groep landen (met een zeer hoog risico), in het verlengde van het dringende advies dat al maanden van toepassing is voor alle hoogrisicolanden. Is het u nog niet helemaal duidelijk? U bent niet de enige: de Kamer gaf het Kabinet nog het nodige huiswerk mee, onder andere om duidelijk aan te geven welke landen nu als ‘zeer hoog risicogebied’ worden aangewezen. Wordt vervolgd dus. Zodra helemaal zeker is wat voor reizigers uit Spanje gaat gelden, zullen we u daarover informeren.

Wat betreft de cijfers in Spanje: uit het dagelijks overzicht (https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_363_COVID-19.pdf) blijkt dat er geen grote veranderingen zijn. Het aantal positieve tests per 100.000 inwoners per 14 dagen schommelt rond de 230, en het percentage positieve tests is ietsje gedaald. De verschillen tussen de regio’s blijven groot, ook wat betreft de belasting van de IC-capaciteit. In bijvoorbeeld Murcia is maar 4 procent van de IC-patienten een COVID-patient, terwijl het in Madrid en een aantal andere regio’s rond de 40 procent is.

In Spanje heeft inmiddels ruim een kwart van de bevolking tenminste 1 dosis van een vaccin gehad. Bij de leeftijdsgroep zestigers ligt dat percentage op bijna de helft. Bij de hogere leeftijdsgroepen is dat percentage 75% voor zeventigers en 100% voor 80 plussers. Hoewel dat natuurlijk mooie cijfers zijn, waarschuwt een epidemioloog van de Spaanse vereniging voor preventieve geneeskunde voor het gevaar van te vroeg versoepelen van de maatregelen. Hoewel de piek van de curve tijdens de huidige golf lager is dan die van voorgaande golven, stelt hij dat zolang jongeren op de IC belanden en overlijden waakzaamheid geboden is. Volhouden met de maatregelen totdat 50 tot 60% van de bevolking is ingeënt, is zijn advies. Tegelijkertijd voelen de nationale en de regio-regering ook grote druk om vanwege economische en welzijnsredenen te versoepelen. Tussen nu en 9 mei (het aangekondigde einde van de noodtoestand) zal in stapjes duidelijk worden welke maatregelen in welke regio’s blijven gelden.

Volgende week wordt hoe dan ook een interessante week in Spanje. Op 1 mei is het de Dag van de Arbeid (nee, jongere lezers, dat betekent niet dat er op zaterdag gewerkt moet worden, wel dat hier en daar evenementen zijn). Op 2 mei is het Moederdag, een feestdag die hier nog vrij uitgebreid gevierd wordt. Overigens viel moederdag in Spanje tot 1965 op 8 december, de Dag van de Onbevlekte Ontvangenis. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom men in 1965 tot het inzicht kwam dat die dag minder geschikt was. Op 2 mei is het tevens de jaarlijkse Dag van Madrid, de dag waarop Madrilenen in 1808 in opstand kwamen tegen de Franse bezetters. Die opstand werd overigens hard neergeslagen door de troepen van Napoleon en leidde uiteindelijk tot nog hardere onderdrukking. Op diezelfde dag vorig jaar mochten Spanjaarden voor het eerst naar buiten om te wandelen, fietsen of hardlopen, na bijna twee maanden strenge lockdown. De vrije dag is dit jaar naar maandag 3 mei verplaatst. Dan is 4 mei een spannende datum omdat dan de verkiezingen voor de deelstraat Madrid plaatsvinden. Er is een harde strijd gaande, met veel aandacht voor uiterst links en uiterst rechts, en de afloop kan ook effecten hebben op de nationale politiek.

Op 4 mei zal de Nederlandse ambassade online aandacht besteden aan de Nationale Dodenherdenking, terwijl de ambassade op 5 mei dicht zal zijn vanwege Bevrijdingsdag. Flink wat collega’s hebben de komende week vakantie genomen, ook vanwege de vrije dagen en de vakantie van de Nederlandstalige school. Daarom zal er in principe volgende week geen wekelijkse update zijn, tenzij er natuurlijk belangrijk nieuws te melden is. Mocht u vragen hebben, kijk ook even op https://www.nederlandwereldwijd.nl/…/covid-maatregelen. En voor dringende kwesties kunt u ook altijd +31 247 247 247 bellen, het constant bereikbare contact centre, dat bij moeilijke vragen de ambassade inschakelt. Ik wens u alvast een goed begin van mei.

Jan Versteeg 

GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top