4 mei herdenking

Terug naar overzicht:

๐˜๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฐ๐˜ฎ 20:00 ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ถ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ต๐˜ช๐˜ญ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ด๐˜ญ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ง๐˜ง๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜›๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ž๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ด๐˜ด๐˜ช๐˜ต๐˜ถ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜–๐˜ฎ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ง๐˜บ๐˜ด๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ต๐˜ด๐˜ท๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ต ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฎ, ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฐ๐˜ฃ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฑ ๐˜ช๐˜ฏ. ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ด๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜•๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜š๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ซ๐˜ฆ, ๐˜ถ ๐˜ท๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ.

We hebben een uitdagend jaar achter de rug. Een jaar waarin enkelen van u zelf hebben geleden,
en anderen naasten hebben zien lijden, of zelfs zien overlijden aan Corona. Het was een jaar waarin het wonen in het buitenland en de afstand tot de familie een extra zware wissel hebben getrokken op het gemoed. Het was ook een jaar waarin enkele van onze verworvenheden door velen van u in een ander perspectief werden geplaatst. Zoals onze vrijheid.

Die vrijheid hebben wij allen in meer of mindere mate moeten opgeven. Dit doen we in de wetenschap dat het niet voor niets is. Maar we kijken allemaal uit naar het moment waarop we deze vrijheid weer stapsgewijs een beetje terugkrijgen.

Hoe onvergelijkbaar ook, het zal voor sommigen ook een beetje voelen als een bevrijding. Deze overgang naar meer vrijheid staat natuurlijk in schril contrast met de bevrijding in 1945. Of u zelf de oorlog nog hebt meegemaakt, of deze via de verhalen van uw ouders of grootouders heeft meegekregen, het belang van gezamenlijk herdenken wordt nog steeds breed gedeeld.

Gelukkig leven we in ons deel van Europa nu al meer dan 75 jaar in vrede, omdat we lessen hebben getrokken uit de geschiedenis, en omdat we nu samenwerken en overleggen in plaats van dat we oorlog voeren. Vaak lijken vrijheid en vrede vanzelfsprekend. En dat is fantastisch, maar de geschiedenis en de gebeurtenissen elders in de wereld leren ons dat dat niet zo is.

Ik hoop dat u vanavond om acht uur tijdens de twee minuten stilte verbintenis voelt. De verbintenis met Nederland, met uw familieleden en dierbaren, die u misschien wel mist. De verbintenis met anderen die vanavond denken aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog of van oorlogsgeweld elders op de wereld. Aan de militairen en burgers die voor onze vrijheid hebben gestreden. We herdenken alle helden die met hun leven het grootste offer hebben gebracht, voor onze vrijheid. Want die is ons heel veel waard.

Ik wens u alles goeds. Volgend jaar hoop ik weer aanwezig te kunnen zijn bij de herdenking in Benidorm.

โ€”โ€”-

Wellicht is het ook aardig om te vermelden dat u dit jaar bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase net als vorig jaar een digitale bloem kunt leggen. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer u niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken. Kijk voor meer informatie hier:ย https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/bloemen-leggen…

GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top