SLOW ROASTED LAMB SHANKS with CARAMELISED ONION and ROAST PARSNIPS

Terug naar overzicht:

Een lamsschotel, Australischer kan het niet:

SLOW ROASTED LAMB SHANKS with CARAMELISED ONION and ROAST PARSNIPS

~~

LANGZAAM GEROOSTERDE LAMSSCHENKEL met GEKARAMELISEERDE UIEN en GEROOSTERDE PASTINAKEN.

  1. Lamsschenkel, niet te verwarren met lamsbout!

Een ding is zeker, Australiërs zijn gek op lam.

Australië is de grootste exporteur van schapenvlees ter wereld. Toch is 76% van al de schapenvlees productie in het land voor binnenlandse consumptie.

Een schaap is een zeer veelzijdig beest. Het wordt gefokt onder andere voor de productie van wol, vlees, melk, en grazen, allemaal industrieën op zich.

Schapen na het scheren van hun wol.

De Australische Border Collie hond is onmisbaar in het bijeenronden van de schapen.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen lamsvlees en schapenvlees?

Leeftijd is zeer bepalend in de vlees industrie en voor lamsvlees, zoals wij het kennen, word een schaap geslacht tussen 12 maanden en twee jaar oud.

Ouder dan die leeftijd word het schapenvlees.

En hoe weet je hoe oud een schaap is?

“Two tooth, four tooth, six tooth, eight tooth, or full mouth?”, wordt er geroepen bij het selecteren van een schaap.

De permanente snijtanden worden namelijk ieder jaar in paren gevormd en de leeftijd van een schaap wordt zodoende bepaalt door de hoeveelheid tanden die zich hebben gevormd in de onderkaak.

2 = 1 jaar +…. 4 = 2 jaar +…. 6 = 3 jaar +…. 8 = 4 jaar +…. enz.

Hoe je het ook bekijkt, een schaap is geen lang leven gegund.

Voor vlees is het duidelijk.

De kwaliteit van wol wordt minder naarmate ze ouder worden. Dan gaan ze meestal door naar de vleesindustrie. Voor melk geldt hetzelfde – hoe jonger hoe beter.

Eigenlijk is een grazend schaap het meest fortuinlijke.

(Ik betrap me er zelf op dat dit geen verhaal is voor vegetariërs, maar ik beloof jullie binnenkort een vegetarisch recept te maken)

De geïsoleerde ligging van Australië en de strikte quarantaineregels die het land kent zorgen er voor dat de industrie volkomen vrij is van ziektes die in andere landen wel een probleem vormen voor de vleesmarkt.

Een enorm voordeel.

Terug naar ons gerecht.

Lamsvlees is malser, schapenvlees is sterker van smaak.

Bij de slager moet er gekozen worden voor een stevige poot (schaap).

De kleintjes met weinig vlees zijn niet geschikt

Het recept:

4 flinke lamsschenkels

1 eetlepel olie

1 eetlepel suiker

2 kopjes droge rode wijn

2 kopjes vleesbouillon

3 teentjes knoflook

30 gram boter

1 ui, fijn gehakt

1 steel bleekselderij, fijn gehakt

1 eetlepel bloem

1 eetlepel tomatenpuree

verse rozemarijn

Verwarm oven op 150 graden.

Verhit de olie in een grote braadpan en bak de schenkels aan alle kanten bruin.

Neem ze uit de pan en leg ze even opzij.

Roer de suiker, wijn, bouillon en knoflook in de pan.

Breng aan de kook.

Leg de schenkels terug in het vocht, dek goed af en zet in de oven.

Na twee uur even omdraaien en de saus er goed overheen gieten.

Terug zetten in de oven voor nog 1 1/2 tot 2 uur.

Neem de schenkels uit de pan en houd ze warm.

Verhit in een andere pan de boter en bak de ui en bleekselderij zachtjes gaar.

Voeg de bloem toe en roer het mengsel 2 minuten op het vuur, dan gaat de rozemarijn en tomatenpuree er ook bij.

Nu gaan de schenkels, het kookvocht en bloem/kruiden mengsel allemaal bij elkaar.

Sudder nog eventjes om alles goed te mengen en op te warmen.

Zeef het vocht voor jus om met het vlees te serveren.

Ondertussen de pastinaken, geschild, ….even koken , …..bruinbakken in een hete oven met een takje of twee rozemarijn. ( Samen met wortels en aardappels is ook mogelijk om alles een beetje extra kleur te geven).

De schenkels eerst rondom bruin bakken in boter en olie

Gekarameliseerde uien:

50 gram boter

3 rode uien, in dunne plakjes gesneden

1/2 kopje bruine suiker

1/2 kopje frambozen azijn.

Smelt de boter in een pan.

Sudder op laag vuur de uien zachtjes gaar, af en toe roerend. …..ongeveer een half uur.

Als ze zacht een bruin gekleurd zijn voeg de suiker en azijn toe.

Even door sudderen tot de uien gekarameliseerd zijn.

Serveer het vlees mét…

of zonder bot.

Eet Smakelijk!

   

GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top