Update 12 mei 2021

Terug naar overzicht:

๐—จ๐—ฝ๐—ฑ๐—ฎ๐˜๐—ฒ ๐—ฆ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฒ ๐Ÿญ๐Ÿฎ ๐—บ๐—ฒ๐—ถ ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฎ๐Ÿญ
(door Marianne de Jong)
ย 
Omdat ambassadeur Jan Versteeg van een week verlof geniet, deze week weer een update van mij, uiteraard met de input van ons onvolprezen ambassadeteam. Want er is – als altijd – weer genoeg nieuws te melden en met u te delen: de aanpassing van het Nederlandse reisadvies, de afloop van de noodtoestand in Spanje, de voortgang van het vaccinatieprogramma, allemaal voorzichtige, maar duidelijke stappen naar het (nieuwe) normale leven. Het geeft ons een goed gevoel deze stappen te kunnen melden, vooral omdat ze gezamenlijk zo fijn richting het einde van deze bizarre periode lijken te wijzen. En dat heerlijke zonnetje in Madrid na de regen helpt uiteraard ook. Het waait onstuimig nog af en toe, maar ook dat tekent dan weer de overgangsfase waar we in zitten, zullen we maar zeggen.
ย 
Eerst de aanpassing van het Nederlandse reisadvies: zoals het kabinet gisteren bekend maakte, wordt vanaf zaterdag 15 mei reizen voor toeristische doeleinden weer mogelijk naar bepaalde landen waar de besmettingscijfers gunstig zijn. Het algehele oranje reisadvies zal dan vervallen. Vrijdag wordt bekend naar welke landen er weer gereisd kan worden voor toeristische doeleinden, dat wil zeggen, welke landen een geel reisadvies krijgen. Dat is mooi nieuws voor iedereen met reiskriebels. Zodra we meer informatie hebben over wat dat voor Spanje betekent, maken we dat uiteraard zo snel mogelijk bekend.
ย 
Afgelopen week werd al bekend gemaakt dat de Balearen geen hoogrisicogebied meer zijn. Dat betekent dat mensen die naar Nederland reizen vanaf Mallorca, Ibiza, Menorca of Formentera niet meer in quarantaine hoeven en geen PCR-test meer hoeven te doen bij terugkeer naar Nederland. Laat wel duidelijk zijn dat voor het reizen naar de Balearen toe nog steeds een PCR-testverplichting geldt op basis van de Spaanse regels.
ย 
Dan de Spaanse noodtoestand: de mensen die in Spanje verblijven zal het niet zijn ontgaan, afgelopen zondag โ€“ op 9 mei, ook de dag van Europa trouwens โ€“ liep de noodtoestand af. Dat betekende op vele plekken het einde van de avondklok en het einde van de afsluiting van de regiogrenzen. En dat werd in sommige delen van het land, vooral in de grote steden, uitbundig gevierd. Zoals u in de pers en op social media heeft kunnen zien, vaak zonder mondkapjes en voldoende afstand. Voor sommigen misschien een begrijpelijke ontlading, maar laten we hopen dat er geen negatieve gevolgen voor de gunstige ontwikkeling van de besmettingscijfers zijn. Want die zijn aardig aan het aan het dalen (nu 180 per 100.000 inwoners per 14 dagen) na de piek veroorzaakt tijdens Semana Santa. Het zou zonde zijn als deze trend niet doorzet. De noodtoestand bood autonome regioโ€™s de juridische basis om maatregelen te treffen om het virus te bestrijden zoals het instellen van een regionaal in- en uitreisverbod of een avondklok. Door het aflopen van de noodtoestand is nu onduidelijkheid ontstaan over de mate waarin regioโ€™s nog vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen treffen. In ieder geval kan er nu weer vrij gereisd worden tussen regioโ€™s (al gelden voor toeristische vluchten van het Spaanse vasteland naar de Balearen en Canarias nog wel een PCR-testverplichting). Maar voor de avondklok en andere maatregelen spelen er nog enkele juridische procedures, waardoor een aantal regionaal gewenste maatregelen vooralsnog onzeker zijn. Voor meer informatie over wat er in de verschillende regioโ€™s is toegestaan, kunt u kijken op deze pagina: https://www.nederlandwereldwijd.nl/…/covid-maatregelen
ย 
Tot slot de vaccinaties: het Spaanse vaccinatieprogramma loopt op schema volgens premier Sรกnchez. Hij stelde deze week dat binnen 100 dagen (op 18 augustus) 70% van de bevolking in Spanje ingeรซnt zal zijn, conform de Spaanse inzet. De capaciteit is op orde en het feit dat er nu ook met het Janssen vaccin geprikt kan worden bij mensen jonger dan 60 helpt bij het behalen van deze doelstelling. Wij krijgen best al wat vragen over vaccinaties en het Europese vaccinatiepaspoort, maar bijvoorbeeld ook over hoe een Nederlands vaccinbewijs geldig kan worden verklaard in Spanje en of vaccinatie extra vrijheden oplevert. Op de laatste vraag is het antwoord (helaas) dat, zolang de Covidmaatregelen voor iedereen gelden, met of zonder vaccin dus, een vaccinatiebewijs niet meer bewegingsvrijheid brengt. De PCR-testverplichting geldt voor iedereen, evenals de mondkapjesplicht. Hopelijk brengt het Europese paspoort hierin verandering. Vragen over deze Europese “Digital Green Pass” kunnen we nog niet beantwoorden, zolang hierover tussen de Europese lidstaten nog onderhandeld wordt. Maar het ziet er naar uit dat het paspoort op tijd voor de zomer gereed is voor gebruik, zoals het kabinet gisterenavond in de persconferentie ook aangaf. Zodra de details hiervan bekend worden, zullen we dat uiteraard melden.
ย 
Voor mijzelf misschien was de afgelopen week niet heel spectaculair, maar laat ik u daarvan ook eens een inkijkje geven. Sowieso liggen de taken van een plaatsvervangend ambassadeur ook veel bij het intern management van de ambassade โ€“ waardoor ik bijvoorbeeld deze periode vele personeelsgesprekken voer en bijbehorende personeelsverslagen mag doornemen โ€“ en zijn er in deze COVID-periode uiteraard betrekkelijk weinig externe verplichtingen. Maar de lunch met onze Belgische collegaโ€™s om over verdere samenwerking te spreken en ideeรซn uit te wisselen over de altijd zinderende Spaanse politieke ontwikkelingen, als ook de ceremonie van de stad Madrid voor de viering van Europadag op zondag 9 mei, waaraan ik voor de ambassade deelnam, waren toch wel heel geslaagd en inspirerend. Het was mooi te zien hoe zeer de onderlinge samenwerking wordt gewaardeerd, hoe verschillend we ook zijn en hoe uitdagend de problemen. Ook houd ik me bezig met hoe we als ambassade goede onderlinge communicatie en samenwerking bij het online werken vast kunnen houden en versterken. Binnenkort (her)starten we bijvoorbeeld onze โ€˜Stroopwafelโ€™-overleggen, waarbij we onder het genot van koffie en koek dus, voor en door elkaar worden bijgepraat over ons werk. Daar komen we vast in een toekomstige update eens op terug. Maar hoogtepunt voor de onderlinge contacten was onlangs absoluut de Koningsdagwandeling met het team in het Madrileense Casa De Campo. We liepen in groepjes van 5 personen rond in dit mooie park, terwijl we een aantal opdrachten moesten uitvoeren. Hierbij treft u enkele fotoโ€™s van de wandelteams (want het is altijd leuk om wat gezichten bij de verhalen te zien, toch?).
ย 
Ik wens u allen namens het hele team een heel fijne avond (met lentewind en avondzon) en een goede week. Volgende week is de ambassadeur weer terug.
ย 
Marianne de Jong
Plaatsvervangend ambassadeur
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top