Update Spanje 20 mei 2021

Terug naar overzicht:

๐—จ๐—ฝ๐—ฑ๐—ฎ๐˜๐—ฒ ๐—ฆ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฒ ๐Ÿฎ๐Ÿฌ ๐—บ๐—ฒ๐—ถ ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฎ๐Ÿญ
Er zijn lezers die de updates te lang vinden. Die mensen wil ik vast waarschuwen: dit wordt geen korte update. Dat heeft een goede reden, want er is veel te bespreken. Niet alleen het stijgende kwik is een indicatie van het naderende zomerseizoen: ook het aantal vragen dat ons bereikt over reizen naar Spanje maakt duidelijk dat vakantieplannen in de maak zijn. Helaas is er nog de nodige onzekerheid over wat de zomer ons gaat brengen, maar we zullen hieronder toch proberen u zo goed mogelijk te informeren.
ย 
Zoals u waarschijnlijk heeft meegekregen ging het reisadvies voor de Balearen en de Canarische eilanden afgelopen zaterdag op โ€œgeelโ€. Goed nieuws voor de toerismesector en natuurlijk voor de reizigers die lang hebben uitgekeken naar een bezoek aan de eilanden. In de praktijk betekent dit dat reizen naar deze eilanden niet meer wordt ontraden door de Nederlandse overheid, en dat u voor de terugreis geen negatieve test hoeft te laten zien (om Spanje โ€“ inclusief de eilanden – binnen te komen heeft u nog wel een negatieve PCR-test nodig). Ook het dringende advies om in quarantaine te gaan, is vervallen voor reizigers vanaf de Spaanse eilanden. Voor mensen die uit de rest van Spanje naar Nederland reizen is er nog wel dit dringende advies. Ter verduidelijking: voor een andere categorie landen zal, als de Eerste Kamer daarmee instemt, binnenkort zelfs een wettelijk verplichte quarantaine gelden. Die verplichte quarantaine geldt dan alleen voor terugkomst uit een โ€˜zeer hoogrisicogebiedโ€™, (dat wil zeggen met een besmettingsincidentie van meer dan 500 per 100.000 inwoners per 14 dagen of landen waar een zorgelijke variant van het virus is geconstateerd) zoals bijvoorbeeld India of Braziliรซ.
ย 
Dan nog even de kleurcodes: het is belangrijk om te noemen dat een โ€œgeelโ€ reisadvies niet โ€œgroenโ€ is: u kunt reizen, maar er is nog steeds sprake van gezondheidsrisicoโ€™s c.q. maatregelen en leefregels. Ook kan een reisadvies van โ€œgeelโ€ weer naar โ€œoranjeโ€ gaan, als er bijvoorbeeld weer sprake is van een stijgende trend. Overigens worden ook binnen Spanje stoplicht-achtige aanduidingen gebruikt, maar die komen niet overeen met de Nederlandse en kunnen ook nog eens per regio verschillen. Het is dus riskant om een Nederlands oranje advies te vergelijken met een Spaans stoplicht oranje. De kans is groot dat deze kleuren een verschillende betekenis hebben. Kijk voor de uitleg van de Nederlandse kleurcodes van het reisadvies op https://www.nederlandwereldwijd.nl/…/wat-betekenen-de…
ย 
Dan de vraag waarom regioโ€™s als Valencia of Murcia met een lage besmettingsincidentie geen geel reisadvies krijgen. Ik begrijp goed dat u deze vraag stelt, en u kunt erop vertrouwen dat we die ook doorgeven aan de beslissers in Nederland. Het antwoord dat we krijgen is dat voor de totstandkoming van de reisadviezen is gekozen voor een benadering per land, waarbij de landelijke cijfers leidend zijn voor het bepalen van het risico. Alleen in het geval van eilandengroepen (die per definitie minder contact hebben met de rest van het land) kan er een uitzondering worden gemaakt, als daar sprake is van cijfers die onder de grens liggen van hoog risico. Mensen die overigens denken dat ze van het Spaanse vasteland via de eilanden zonder test terug kunnen reizen naar Nederland komen over het algemeen bedrogen uit: voor de reis naar de eilanden vanaf het grootste deel van het vasteland geldt een testverplichting. De landelijke aanpak van het Nederlandse reisadvies geldt overigens niet alleen voor Spanje, maar voor alle landen op de wereld. Laten we blij zijn dat de eilanden weer open zijn gegaan. En hopen dat de cijfers snel ook een gunstiger reisadvies voor de rest van Spanje mogelijk maken.
ย 
Een aantal mensen merkte al op dat de besmettingsincidentie in Spanje enkele dagen geleden onder de 150 gevallen per 100.000 inwoners per 14 dagen is gedoken (momenteel 140, overige dagkoersen vindt u hier: https://www.mscbs.gob.es/…/ale…/nCov/situacionActual.htm). Dat klopt en dat was veelbelovend nieuws, maar het is nog net te vroeg om de vlag uit te hangen. We moeten namelijk nog even afwachten of het vervallen van de avondklok en regionale reisbeperkingen op 9 mei een negatieve invloed heeft op de cijfers. Voor een geel reisadvies is een aanhoudende dalende trend of stabiliteit een van de voorwaarden. Dit om het risico op wekelijks schommelende reisadviezen te voorkomen. Het is natuurlijk vervelend als u deze week een vakantie boekt naar een โ€˜geelโ€™ land dat volgende week alweer โ€˜oranjeโ€™ wordt. Voorzichtigheid is dus geboden. Wekelijks wordt bekeken of landen in aanmerking komen voor een geel reisadvies en we hopen natuurlijk dat de solide dalende trend doorzet en er ruimte komt voor een versoepeling. Maar het doen van voorspellingen over de termijn waarop dit kan, is onmogelijk. Dat betekent voor de reislustigen onder u nog even geduld. Kijk voor meer informatie over de totstandkoming van de reisadviezen op: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/reisadviezen.
ย 
Met het toenemende aantal mensen dat gevaccineerd is, neemt ook het aantal vragen over vaccinatiebewijzen en het vaccinatiepaspoort toe. Op dit moment geldt ook voor gevaccineerde reizigers een testverplichting, voor zowel reizen naar het vasteland van Spanje als naar Nederland (tenzij u van een van de eilanden komt). Ook andere maatregelen, zoals de mondkapjesplicht, zijn in Spanje ook voor gevaccineerden nog steeds van kracht. Hoe graag we ook willen dat het vaccin ons onmiddellijk bevrijdt van maatregelen, en hoe hard er in veel landen en in Brussel ook wordt gewerkt om deze vrijheden door te kunnen voeren: we zitten nog in een overgangsperiode waarin geen onderscheid wordt gemaakt in de (reis)maatregelen tussen mensen met en zonder prik in de bovenarm. Het Nederlandse vaccinatiebewijs heeft voor een reis naar Spanje dan ook nog geen waarde. Veel hoop is gevestigd op de invoering van het โ€œEU digital COVID certificateโ€, dat ook wel โ€˜vaccinatiepaspoortโ€™ genoemd wordt. Maar dat dekt de lading niet helemaal, want het certificaat kan ook aangeven dat iemand COVID heeft gehad en daarvan is hersteld, of dat iemand recent een negatief PCR-resultaat heeft gekregen. Volgens de berichten is over het certificaat vanavond een akkoord bereikt, maar alle details kennen we nog niet. We zullen nog even moeten afwachten hoe snel het Europese โ€˜vaccinatiepaspoortโ€™ operationeel is, en welke regels de afzonderlijke landen eraan zullen verbinden.
ย 
Er ontstond enige verwarring door berichten in de media dat Spanje van plan was de PCR-testverplichting per 20 mei af te schaffen. De uitspraken van de Minister van Toerisme Reyes Maroto gingen specifiek over โ€˜veiligeโ€™ landen met zeer gunstige cijfers (incidentie van minder dan 50 per 100.000 inwoners per 14 dagen). Nederland behoort niet tot deze groep landen, en dus blijft de PCR testverplichting gelden voor reizigers uit Nederland en de meeste andere EU-landen.
Voor mensen die nog verdere vragen hebben, zet ik hier de links met nuttige informatie op een rij:
– Testvereisten voor reizen naar Spanje (ook voor gevaccineerden): https://www.spth.gob.es/info-pcr
– Testvereisten voor reizen naar Nederland (ook voor gevaccineerden): https://www.rijksoverheid.nl/…/verplicht…/eisen-pcr-test
ย 
Houd er rekening mee dat de vragen die u in het weekend plaatst, meestal na het weekend worden beantwoord. Als er sprake is van een noodgeval kunt u BZ 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen via het volgende nummer: +31 247 247 247.
ย 
Tenslotte nog een mededeling van heel andere aard voor Nederlanders aan de Costa Blanca. Per 1 januari 2022 zal honorair consul Eric Durieux het stokje doorgeven. De heer Durieux heeft in deze onbezoldigde functie heel wat jaren klaargestaan voor de Nederlanders in zijn ressort. We zullen nog uitgebreider stil staan bij zijn afscheid. Voor nu wil ik u er vooral op wijzen dat we op zoek zijn naar een nieuwe consul. Bent u daarin geรฏnteresseerd, kijk dan op de website van de ambassade voor nadere informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/…/vacature-honorair…
ย 
Ik wens u vast een mooi weekend, en de Eurovisie Songfestival fans in het bijzonder. Ik ben er zeker van dat Rotterdam er een mooi spektakel van gaat maken.
ย 
Jan Versteeg
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top