Update Spanje 26 mei 2021

Terug naar overzicht:

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟮𝟲 𝗺𝗲𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟭

Als ik me voor de geest probeer te halen wat voor mij persoonlijk deze week de meest opvallende punten uit het wereldnieuws waren, dan kom ik in de eerste plaats op een aantal niet-Coronaberichten uit. De klinkende Italiaanse overwinning in Rotterdam (kom ik hieronder nog even zijdelings op terug), de overstap van “onze” Minister Stef Blok naar Economische Zaken, de ontdekking dat er nog een heuse KGB bestaat die vliegtuigen kaapt, de eerste plaats van Max Verstappen en de tweede van Carlos Sainz Jr. in Monaco, en het landskampioenschap van Atlético Madrid dankzij Luis Suárez (ex-FC Groningen). Op zich natuurlijk positief dat er ook weer aandacht voor andere zaken dan COVID is. Maar het betekent ook dat ik in deze update geen groot nieuws te vermelden heb. Toch leek het me nuttig hieronder nog een paar zaken op een rijtje te zetten.
In de eerste plaats de ontwikkeling van de cijfers in Spanje: niet slecht, maar ook nog geen definitief goed nieuws. De incidentie ligt landelijk op ruim 125 gevallen per 100.000 inwoners per 14 dagen. Er is gelukkig geen scherpe stijging te zien als gevolg van het aflopen van de noodtoestand en een deel van de maatregelen op 9 mei. Maar misschien vertraagt het de daling wel enigszins. Meer info via: https://www.mscbs.gob.es/…/ale…/nCov/situacionActual.htm). Kijken we naar de regio’s dan zien we nog steeds grote verschillen. In enkele regio’s is de incidentie licht gestegen ten opzichte van vorige week (bijv Andalusië, Canarische eilanden, Extremadura). De Valenciaanse krant meldt vandaag dat er daar ook een lichte stijging is, ook in de ziekenhuisopnames. Maar gelukkig is het aantal gevallen daar nog steeds laag.
 
Ik vermeld dit omdat bij velen van u de vraag leeft wanneer het Spaanse vasteland “op geel gaat”. Mijn inschatting is dat, ook als de cijfers zoals we allen hopen gunstig blijven, dat nog enige tijd kan duren. Dat zal ermee te maken hebben dat er nog steeds schommelingen zijn en men een jojo-effect, waarbij landen wekelijks van oranje naar geel naar oranje springen, wil voorkomen. De logica dat men landen als een geheel behandelt, en alleen uitzonderingen maakt voor eilandgroepen die gunstige cijfers hebben (en haast per definitie minder verkeer met andere delen van het land), wordt niet alleen door het RIVM aangehangen. Volgens El País overweegt het Verenigd Koninkrijk ook een versoepeling van de quarantaineplicht die zich beperkt tot de Balearen en de Canarische Eilanden. Nogmaals: wekelijks wordt de situatie opnieuw bezien, laten hopen dat het niet te lang duurt voordat het vasteland ook “op geel kan gaan”.
 
Op de Balearen zijn de autoriteiten en de toerismesector in ieder geval dolblij dat Nederland voor die bestemming de regels heeft kunnen versoepelen. Dat bleek vorige week, toen ik plotseling de Baleaarse ‘conseller’ (deelstaatminister) voor onder meer Toerisme in Madrid op bezoek kreeg. Nederland is, na Duitsland en Engeland, een van de belangrijkste herkomstlanden van zomertoeristen, waarbij ongeveer de helft naar Mallorca gaat, en de andere helft naar Ibiza. Conseller Iago Negueruela wilde daarom persoonlijk langskomen om te benadrukken hoe belangrijk deze stap voor de Balearen is, en –bijna nog belangrijker- om te benadrukken dat de eilanden zich enorm inspannen voor de veiligheid. Zij doen natuurlijk ook een beroep op de bezoekers om de leefregels te volgen – dat ik hier graag doorgeef. Als zo het zomerseizoen gered kan worden, is de heer Negueruela zeer optimistisch over het economisch herstel op de mooie Balearen.
 
Behalve de cijfers in Spanje, is ook de voortgang van de vaccinaties in de verschillende landen van belang. Daarover had premier Sánchez belangrijk nieuws toen hij vrijdag de grote toerismebeurs FITUR bezocht. Hij liet weten dat “Toeristen afkomstig uit EU- lidstaten met een oranje, rode of donkerrode kleurindicatie van het ECDC, Spanje (per deze week) mogen inreizen met een negatieve PCR-test, of vanaf 7 juni als zij volledig gevaccineerd zijn met een door het EMA of WHO goedgekeurd vaccin”. Deze boodschap werd ook door de Nederlandse media opgepikt en maakte velen blij. De mensen die al wat langer meelezen, weten inmiddels dat ik niet op de muziek vooruitloop en ik wil dan ook graag meegeven dat we nog even het officiële besluit in de BOE moeten afwachten voordat de vlag uit kan. We weten nu bijvoorbeeld nog niet wat de precieze vereisten zijn, zoals de taal op het vaccinatiebewijs. Zodra we daar meer over weten, zullen we dat uiteraard laten weten, maar meestal wordt de BOE pas gepubliceerd vlak voor de datum waarop deze veroepeling in werking treedt. Het voorgaande geldt voor vliegtuigpassagiers. Voor reizigers met de auto hanteert Spanje geen reisrestricties (tenzij u uit hoogrisicogebied in Frankrijk vertrekt) maar tot 9 juni hebben ook automobilisten een negatieve PCR-test nodig om door Frankrijk te reizen. Zie daarover het reisadvies voor Frankrijk: https://www.nederlandwereldwijd.nl/…/reizen/reisadvies…. En zoals u weet is het Nederlandse reisadvies voor het Spaanse vasteland op dit moment nog steeds ‘oranje’.
 
Ook de aankondiging uit Brussel dat het “EU Digital COVID Certificate” op 1 juli in werking treedt, kent helaas nog wat mitsen en maren. Zo is afgesproken dat lidstaten zes weken de tijd krijgen om de uitgifte van de certificaten te regelen. Dat blijkt nog best ingewikkeld, bijvoorbeeld omdat de verschillende vaccinerende instanties hun gegevens moeten doorgeven. Hoe snel Nederland en Spanje de infrastructuur klaar hebben om mensen in staat te stellen hun vaccinatiebewijs te uploaden is lastig te voorspellen, maar u kunt erop rekenen dat er in beide landen keihard wordt gewerkt om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Met het digitale certificaat (dat overigens ook op papier kan worden verkregen) kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, een negatieve Covid-testuitslag hebben of aantoonbaar zijn hersteld van het virus. Sommige Nederlanders die in Spanje zijn gevaccineerd, vragen zich af of ze met een Spaans vaccinatiebewijs kunnen gaan reizen. We gaan ervan uit dat zij straks van de Spaanse autoriteiten het ‘EU Digital COVID Certificate’ krijgen waarmee ze kunnen aantonen dat zij gevaccineerd zijn. Daarnaast zal in Den Haag en de hoofdsteden moeten worden besloten welke consequentie aan de verschillende vermeldingen op het certificaat gaat worden verbonden, want dat blijft een beslissing van de nationale regeringen. Zodra we over de laatste twee punten meer nieuws hebben, delen we dat met u.
 
Tot slot nog een meer relativerend nieuwsbericht. In Madrid is de eerste ‘mascota’ met de Britse COVID-variant aangetroffen. Het gaat dan niet om bijvoorbeeld de mascotte van Real Madrid. In Spanje noemt men huisdieren ‘mascotas’, omdat in het verleden wel gemeend werd dat zij geluk brachten (dat kan ook best kloppen, gezien de wetenschappelijke inzichten dat huisdieren vaak echt iets toevoegen aan het levensgeluk van hun baasjes). Dit arme dier met COVID (gelukkig asymptomatisch, maar met hoge ‘viral load’, vermeldt de krant) was een ‘caniche gigante’. Dat klonk dreigend, dus ik heb er even een foto bijgezocht. Het enige beangstigende is dat hij lijkt op de winnaars van het songfestival, want het is gewoon een Koningspoedel. Hopelijk blijft het bij een zeer uitzonderlijk geval en brengt het dier de ziekte niet over op de mens. Anders kunnen we altijd nog doen waar de Russen nu onlangs mee begonnen zijn: het tegen COVID vaccineren van dieren. Ik hoop dat u ondanks alles een rustige nacht heeft.
 
Jan Versteeg
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top