Update Spanje 23 juni 202

Terug naar overzicht:

Ambassadeur Versteeg heeft me gevraagd deze week de update samen met het team te verzorgen en dat doen we uiteraard graag. Afgelopen week was het best een bijzondere week in Spanje, met de voorlopige goedkeuring van het Spaanse herstelplan door de Europese Commissie, waardoor Spanje binnenkort hopelijk aanspraak kan maken op de Europese fondsen en die Spanje zullen helpen weer op te krabbelen uit de crisis. En vandaag is het op politiek vlak een spannende dag met de veelbesproken en gevoelige ‘indultos’ (gratieverleningen), voor de betrokkenen bij de organisatie van het illegale referendum over onafhankelijkheid in Catalonië in 2017. Belangrijke stappen naar mogelijk een nieuwe economische en politieke fase in Spanje – we moeten het afwachten. En uiteraard is er ook nog de overgang naar de lichtere fase van de COVID-uitdagingen, waaronder de rap vorderende vaccinatieprogramma en de afschaffing van de mondkapjesplicht per 26 juni aanstaande in de Spaanse buitenlucht!
 
Maar laten we beginnen met het slechte nieuws, want dat is er helaas nog steeds. We roepen natuurlijk al een tijdje dat de cijfers de goede kant opgaan. En dat is in veel Spaanse regio’s ook het geval. Wat echter achterblijft, is het percentage van de Covid tests dat positief blijkt. Dat percentage ligt nog steeds boven de in Europa afgesproken norm van 4%. En daarom kan ook deze week het reisadvies voor het Spaanse vasteland nog niet ‘op geel’. Dat is vooral heel vervelend voor mensen die plannen hebben om naar Spanje te reizen, en natuurlijk voor ondernemers in de toeristensector. We begrijpen dat dit bij sommigen van u tot frustratie en vragen leidt. Op deze kaart van het ECDC kunt u echter goed zien waarom het RIVM tot deze beslissing is gekomen: https://www.ecdc.europa.eu/…/weekly-maps-coordinated…. Voor de goede orde: het ECDC baseert zich op cijfers die de Spaanse overheid zelf aanlevert aan deze Europese instantie. We hadden het echt graag anders gezien, zeker nu de zomervakantie voor velen echt voor de deur staat, maar het is niet anders.
 
Graag voorzien we u van de bij ons beschikbare informatie rond het Digitale Corona Certificaat (DCC): voor de Nederlanders geldt dat zij vanaf 24 juni hun DCC, dat op 1 juli in de EU wordt ingevoerd, kunnen uploaden in Corona-check app van de Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/…/coronabewijs-voor-reizen. Mocht u hier vragen over hebben, dan verzoeken we u deze te stellen via het contact center van Buitenlandse Zaken, via telefoonnummer +31 247 247 247, via whatsapp: +31 6 82 38 77 96 of per mail: https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/contactformulier. De Ambassade beschikt niet over de exacte details om u op individuele basis te informeren of adviseren.
 
Voor Nederlanders die zich in Spanje hebben laten vaccineren of testen, geldt dat zij het DCC via de Spaanse kanalen kunnen verkrijgen. U kunt dit doen via het volgende formulier: https://cvd.sanidad.gob.es/…/cvdcovid…/index.xhtml. Het certificaat wordt in Spanje door de zorgautoriteiten van de autonome regio’s afgegeven en in enkele daarvan wordt nog gewerkt aan de faciliteiten om het DCC beschikbaar te stellen. In sommige regio’s kunt u bijvoorbeeld al wel uw vaccinatie en herstelbewijs uploaden, maar nog geen testresultaten. Op deze kaart van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid kunt u zien wat er in uw regio op dit moment mogelijk is: https://www.mscbs.gob.es/…/alertasActual/nCov/ccd/ccaa.htm.
 
Voor het verkrijgen van het Spaanse DCC moet u in het bezit zijn van een digital certificaat of Cl@ve om u te identificeren. Dat kan best ingewikkeld zijn als u dat nog niet heeft. Wij kunnen u daar helaas niet bij helpen, dus mocht u tegen problemen aanlopen of vragen hebben, dan kunt u deze stellen via het informatiecentrum van Sanidad: +34 910 50 98 88 (zeven dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur) of via mail: cau@ccd.sanidad.gob.es. We kregen ook vragen van mensen die hun Spaanse vaccinatie(s) willen uploaden in de Nederlandse app. Deze vraag ligt in Den Haag en daar wordt gekeken naar de technische mogelijkheden. We hopen u daar zo snel mogelijk over te kunnen informeren. Zo lang Europese lidstaten nog in de overgangsfase zitten van het DCC (van 1 juli tot 12 september), worden ook alternatieve vormen van vaccinatie-, herstel- of testbewijzen geaccepteerd, dus dat biedt de reiziger die nog geen DCC heeft, wellicht wat rust.
 
Dan ga ik over naar het in de inleiding al genoemde goede nieuws: velen van u zullen het inmiddels al gehoord hebben, maar met ingang van zaterdag 26 juni aanstaande vervalt de Spaanse mondkapjesplicht in de buitenlucht. Een moment waar velen van u ongetwijfeld naar uit hebben gekeken. De exacte details zijn nog niet bekend gemaakt, maar zeker is dat in openbare binnenruimtes (zoals winkels en musea) en in het OV de plicht wel van kracht blijft.
 
Tot slot nog goed nieuws voor reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen: zij kunnen zich voor vertrek gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Voor meer informatie kunt u kijken op deze site: https://www.rijksoverheid.nl/…/gratis-coronatest-voor…
 
Dan nog een nieuwtje dat ons ter ore kwam dat ik graag met u deel. Inge van Berkel en Peter Hoefnagels, schippers van het zeiljacht met de mooie naam “Ya”, informeren ons al enkele maanden over hun noodgedwongen verblijf in Sanlúcar de Guadiana in het Andalusische Huelva. Zij vertrokken afgelopen juli optimistisch aan een mooi zeilavontuur, dat door de Covid situatie iets anders liep dan gepland. Zij waren (en zijn dat nog steeds) van plan om voor de tweede keer fossielvrij om de wereld te zeilen. Dat betekent: zonder gas, diesel of benzine. In de periode 2016-2018 waren zij de eersten ter wereld die dat ooit is gelukt in een plezierjacht. Toen zich een nieuwe Covid golf aandiende, besloten zij hun reis tijdelijk te staken en gingen voor anker aan de Portugese kant van de rivier de Guadiana. Toen daar in januari enkele besmettingen in hun omgeving opdoken, verkasten ze naar de Spaanse kant. Daar verblijven zij sindsdien. Nu kwamen zij door toeval de Nederlandse kunstenaar Hetty van der Linde tegen, die initiator is van het project Sail a Future. Met dit project krijgen afgedankte zeilen een nieuwe toekomst: ze worden door kinderen beschilderd met hun dromen voor de toekomst en daar worden tassen van gemaakt. Nu hebben Inge, Peter en Hetty de handen ineengeslagen en zullen zij morgen met leerlingen van de lokale basisschool in Sanlúcar een zeil beschilderen dat rond 20:00 uur door de kinderen zelf in de mast van Ya zal worden gehesen. De Ya zal met dit zeil een stukje verder reizen. Dus mocht u daar in de buurt wonen of verblijven, dan bent u van harte welkom een kijkje te nemen. Voor meer informatie over deze mooie projecten, kijk op www.paintafuture.org/?page_id=106 en www.fossilfreearoundtheworld.org.
 
Binnenkort hopen we u in een update trouwens ook te informeren over culturele projecten die dit najaar op de rol staan. En ondertussen vermaken we ons met ander Nederlands cultuurgoed: het Nederlands voetbalelftal in het Europees Kampioenschap, met misschien wel een Spaans-Nederlands treffen in het vooruitzicht, en zoals gebruikelijk, met een achternaamgenoot op het toneel!
 
Als afsluiter herinner ik u er nog aan dat als u een vraag heeft tijdens het weekend, deze na het weekend beantwoord wordt. Mocht uw vraag spoed hebben of er sprake zijn van een noodgeval, dan raden we u aan contact te zoeken via telefoonnummer +31 247 247 247 of via whatsapp: +316 8238 7796.
 
Ik wens u vast een fijne avond.
 
Marianne de Jong
Plaatsvervangend Ambassadeur
 
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top