Update Spanje 1 september 2021

Terug naar overzicht:

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟭 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟭
Vandaag komt er officieel een einde aan de Spaanse zomer. In Madrid werd dat ook duidelijk gecommuniceerd van bovenaf: het donderde vannacht en bliksemde alsof de wereld verging en daarna viel het water met bakken uit de hemel. Hier thuis sloegen zes stoppen door, wat er ook toe leidde dat de gastoevoer werd afgesloten en ik vannacht om half vier op blote voeten op straat stond om de boel weer aan de praat te krijgen. Luxeleed, maar het helpt wel om uit de vakantiesfeer te komen. In een aantal provincies ten oosten van Madrid kwam er vandaag nog meer water uit de lucht vallen. Voor mensen die zich daar bevinden hoop ik dat de overstromingen niet voor al te veel overlast zorgen.
Overigens was op de terugweg van onze vakantie in Nederland aan de vele geel-zwarte nummerborden in beide richtingen te zien dat veel meer mensen dan vorig jaar er weer op vertrouwen dat een vakantie in Spanje zonder grote complicaties mogelijk is. Ik dacht zelfs alweer een aantal overwinteraars te herkennen. Maar richting het zuiden was het op de Franse autosnelwegen toch niet echt druk, pas op de laatste tweehonderd kilometer voor Madrid kwamen we een paar keer even stil te staan. Dat mocht voor onze kleine passagiers de pret niet drukken, die lagen -na een ochtend vol gemiauw- prinsheerlijk te pitten.
1 september was ook de streefdatum van de EU-landen om 70 procent van de bevolking te vaccineren en volgens de laatste cijfers is Spanje als een van de weinige grote landen gelukt. Volgens de cijfers van Sanidad is vandaag 70,3 procent van de bevolking volledig gevaccineerd en 77 procent deels gevaccineerd – best een hele klus met 47 miljoen inwoners. Volgens experts heeft dat te maken met een hoge vaccinatiebereidheid onder Spanjaarden en een groot vertrouwen in het publieke zorgsysteem. Van de mensen boven de veertig is in Spanje al ruim 92 procent volledig gevaccineerd, boven de 70 is dat meer dan 98 procent en boven de tachtig wordt het zelfs afgerond op 100 procent.
Voor mensen die een eerste prik in Spanje hebben ontvangen maar momenteel in Nederland verblijven: zij kunnen in Nederland een afspraak maken voor hun tweede injectie. Zij kunnen daarna ook een Coronabewijs aanmaken via de Nederlandse app. https://www.rijksoverheid.nl/…/eerste-prik-gekregen-in….
De Corona-situatie in Spanje is redelijk vergelijkbaar met die in Nederland. De incidentie per 100.000 inwoners per 14 dagen is met 222 nog steeds boven de ECDC norm (200), maar daalt snel (een week geleden was de incidentie nog 291). Ook het percentage positieve tests ligt met 8,8 procent nog duidelijk boven de ECDC norm (4 procent). Voor meer cijfers: https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_453_COVID-19.pdf. Al met al is het leven in Spanje weer redelijk normaal, met een kleine dosis extra voorzichtigheid. Er zijn nog enkele beperkingen voor het nachtleven, voor evenementen en voor het aantal personen in binnenruimtes. Voor de stand van zaken in de verschillende regio’s, zie https://travelsafe.spain.info/en/. Als je net uit Nederland komt, valt op hoeveel mensen er op straat nog een mondkapje dragen, ook al is dat niet meer verplicht zolang je anderhalve meter afstand kunt houden. In publieke binnenruimtes, zoals winkels, moet u nog wel een mondkapje dragen.
Het zal niemand ontgaan zijn dat het nieuws de afgelopen weken gedomineerd werd door de situatie in Afghanistan. Het drama van de mensen die achterbleven en van mensen die wel vertrokken maar familieleden moesten achterlaten is van onvoorstelbare proporties. Dat maakte het voor onze collega’s die dag en nacht bezig waren om zoveel mogelijk mensen te evacueren hele bewogen weken. Ook Edwin, een van onze ambassadecollega’s, werd enkele weken geleden opgeroepen om naar Kabul af te reizen. Hij heeft letterlijk alles uit zijn handen laten vallen om zo snel mogelijk ter plekke samen met het crisisteam zoveel mogelijk mensen op tijd op een evacuatievlucht te krijgen. Toch klonk er ook kritiek en er zal uitgebreid geëvalueerd worden om te kijken waar er fouten zijn gemaakt en hoe we die in de toekomst kunnen voorkomen. Maar dankzij de inzet van onze collega’s –burgers en militairen- zijn uiteindelijk meer dan 1.600 mensen naar Nederland geëvacueerd. Onder hoge tijdsdruk moesten loodzware beslissingen worden genomen, met heftige consequenties. Ga er maar aan staan. We weten dat er mensen zijn achtergebleven die bescherming nodig hebben. Dat is pijnlijk en afschuwelijk, maar niet alle hoop is vervlogen. Er wordt nog steeds gewerkt aan mogelijkheden om mensen in veiligheid te brengen, al zal het niet makkelijk zijn.
Het ligt misschien niet voor de hand maar ook hier in Madrid hebben enkele collega’s indirect een kleine bijdrage geleverd aan het evacuatieproces. Zo hebben ambassadecollega’s evacués begeleid die op het militaire vliegveld in Torrejon aankwamen en naar Nederland doorreisden. Daarnaast heeft een aantal collega’s hun best gedaan om via diverse diplomatieke kanalen twee Afghaanse meisjes veilig op de luchthaven in Kabul te krijgen. Het live verslag via whatsapp van de twee meisjes tijdens een mislukte poging het vliegveld te bereiken was hartverscheurend. Dankzij de inspanningen van verschillende landen hebben ze gelukkig uiteindelijk het vliegveld op tijd kunnen bereiken en zijn zij inmiddels op een veilige bestemming aangekomen. Zo hadden we toch nog het gevoel iets nuttigs te kunnen doen, al was het maar heel klein.
We hopen in ieder geval onze collega Edwin binnenkort weer in Madrid terug te zien. Dat zal overigens maar voor even zijn, want hem wacht dit najaar een nieuwe klus op de ambassade in Polen. Opvolger Filiz is snel op stoom gekomen en zal de komende jaren leiding geven aan onder meer het consulaire team, verantwoordelijk voor de directe dienstverlening aan de Nederlanders die in Spanje verblijven. We zijn erg blij dat zij met haar ervaring opgedaan in Kenia, Nigeria, Rusland, Thailand en Polen én haar goede kennis van de Haagse machinerie de ambassade is komen versterken.
Ook al weet niemand wat we precies kunnen verwachten, we staan met zijn allen weer klaar om u van dienst te zijn en gaan met goede moed het najaar in. Ik wens u een goed begin van het nieuwe seizoen.
Jan Versteeg
Foto: El Mundo
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top