Update ambassadeur Jan Versteeg 17 februari 2021

Terug naar overzicht:

Door de schaatskoorts was er in de Nederlandse media relatief weinig aandacht voor het niet doorgaan van carnaval dit jaar. Zelf heb ik jaren gehad dat ik erg onrustig werd van carnaval: vijf dagen waarin je totaal in andere sferen bent. Dat ligt al wel even achter me, op mijn vijftiende verhuisden we van Brabant naar Zeeland en dan leer je het snel af. Toch zijn er in Spanje nog wel een paar plekken waar ik het carnaval eens zou willen gadeslaan. Op het vasteland spant Cádiz de kroon, al zijn er tot in Galicië en Asturias befaamde vieringen. En op de Canarische eilanden kun je merken dat je in de buurt van Brazilië en Kaapverdië komt, heb ik begrepen. Wie weet gaat het er de komende jaren nog van komen.
 
Voor mij persoonlijk heeft Aswoensdag sinds een jaar of vijftien een heel andere, minder uitgelaten betekenis. Ik was toen begin veertig met een drukke baan en ongezonde gewoontes, en zocht een manier om het eet- en drinkgedrag wat te matigen. Dus besloot ik de traditionele vasten eens te proberen. De veertig dagen voor Pasen neem ik sindsdien geen zoetigheid, geen snacks, matige maaltijden zonder vlees en geen alcohol. Best wel afzien, maar het heeft me wel geholpen om redelijk gezond te blijven. Want door zo’n ‘reset’ ga je ook in de maanden erna bewuster om met eten en drinken. Zeker de eerste jaren vond mijn gezin het wel minder gezellig: met zo’n hongergevoel kruip je toch wat in je schulp. Overigens kostte het me vorig jaar geen enkele moeite: de vasten viel helemaal in de Coronatijd, en als je iedere avond aan het werk bent, merk je het veel minder. Maar eens kijken hoe het dit jaar gaat. Als u af en toe een stekelig antwoord krijgt, dan weet u waar het aan ligt. Nog 39 dagen te gaan.
 
En als het dan Pasen is, dan kijken we hopelijk tegen een weer wat zonniger toekomst aan. Zeker als we erin slagen de trend van de afgelopen weken door te trekken. Inmiddels is de besmettingsincidentie in Spanje fors gedaald, naar 350 gevallen per 100.000 inwoners per 14 dagen. Dat zou betekenen dat in drie weken al tweederde van de weg is afgelegd van de ongeveer 900 eind januari, naar het min of meer veilige niveau van ‘minder dan 50’. Het valt te hopen dat de daling in dit tempo doorgaat en niet stagneert op een niveau van tussen de 200 en de 300, zoals nu in Nederland en België het geval lijkt te zijn. Er blijven forse verschillen bestaan tussen de regio’s. Madrid en Melilla hebben nu de twijfelachtige eer om koploper te zijn, beide met rond de 500 positieve tests per 100.000 inwoners per 14 dagen. Op landelijk niveau zien we nu gelukkig ook een daling van het aantal COVID-sterfgevallen. Van de IC-bedden wordt nog 36 procent bezet door COVID-patiënten. Voor meer cijfers, ook per regio, zie: https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_314_COVID-19.pdf.
 
Het aantal toegediende vaccinaties in Spanje is nu ruim 2,7 miljoen en het aantal volledig gevaccineerden in Spanje heeft afgelopen weekend de 1 miljoen overschreden, de teller staat nu op 1,1 miljoen. Hiermee staat Spanje in de top 3 van Europese landen met de meeste gevaccineerden. Men nadert nu het einde van Fase 1, waarin specifieke risico- en beroepsgroepen worden gevaccineerd. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de plannen voor fase 2, waarin per leeftijdsgroep gaat worden gewerkt, te beginnen met thuiswonende mensen boven de 80. Voor informatie over de kansen op vaccinatie voor mensen die niet in het Spaanse zorgsysteem zijn ingeschreven, weten we nog niet meer dan wat in de vorige updates is vermeld.
 
Er is een goede kans dat binnenkort ook het ‘Leidse’ vaccin, van Janssen Pharmaceuticals/Johnson&Johnson gaat worden gebruikt. Vleiend dat de Spaanse krant het over ‘het Belgische vaccin’ had. Goedkeuring door het Europese Geneesmiddelen Agentschap EMA (sinds de Brexit gevestigd in Amsterdam, detail) wordt half maart verwacht. In tegenstelling tot andere vaccins is van het Janssen vaccin slechts 1 prik nodig.
 
Een aantal Europese landen dringt aan op de ontwikkeling van een vaccinatiepaspoort: een document waarmee reizigers kunnen aantonen gevaccineerd te zijn en daardoor niet te hoeven voldoen aan bepaalde maatregelen, zoals de testverplichting of quarantaine. De EU onderzoekt de mogelijkheid om een gestandaardiseerde versie te ontwikkelen, om het reizen binnen Europa makkelijker te maken. Maar, er zijn ook kritische geluiden: experts wijzen erop dat zo’n paspoort niet voldoende is om weer veilig te kunnen reizen. De WHO waarschuwt dat in deze fase reisbeperkingen nog steeds de gewenste remedie zijn en dat landen deze moeten aanpassen op basis van de epidemiologische situatie aldaar. Ook bestaan er twijfels over de bescherming van privacy en mensenrechten.
 
Dan nog even iets heel anders: als het goed is hebben velen van u inmiddels een stembiljet ontvangen voor de Tweede Kamerverkiezingen, vandaag over precies 1 maand. U kunt de envelop direct naar Den Haag opsturen, hij moet daar op 17 maart voor 15.00 uur ontvangen zijn. De aanwijzingen hiervoor zijn bij het biljet gevoegd. Een andere optie is via de Ambassade in Madrid, maar dan moet u zorgen dat de brief uiterlijk vrijdag 5 maart bij ons binnen is. Wij zorgen er dan voor dat uw stembiljet per koerier naar Den Haag gaat. U kunt uw envelop sturen naar:
Nederlandse Ambassade,
Paseo de la Castellana, 259-D
28046 Madrid.
Att. Tweede Kamerverkiezingen
 
Dan vraagt u zich misschien af hoe het is afgelopen met de verkiezingen in Catalonië. Nou, dat ging een beetje als verwacht. Onder leiding van oud-Minister van Volksgezondheid Salvador Illa werd de PSC (dochterpartij van de landelijke sociaal-democratische partij PSOE) nipt de grootste partij. Kort daarachter eindigden de twee grote Catalaanse onafhankelijkheidspartijen ERC en JuntsxCat. De algemene verwachting is dat de onafhankelijkheidspartijen opnieuw een regering gaan vormen, en winnaar PSC de oppositie gaat leiden. Daarbij denken de meeste analisten dat er de komende jaren geen radicale veranderingen komen, maar wellicht wel meer dialoog tussen Madrid en Barcelona.
Na de ontboezemingen in de eerste alinea’s, sluit ik ook maar af met een persoonlijke noot. Houdt u van de Spaanse taal en van muziek, dan is Jorge Drexler misschien iets voor u. Deze in Madrid woonachtige Uruguayaan draai ik al twintig jaar. En dan te bedenken dat ik, toen ik hem voor het eerst hoorde, zijn muziek wat zoetsappig vond. Maar door er meer naar te gaan luisteren ben ik er van gaan houden. Hij weet op albums als Llueve, Sea en Vaivén mooie woorden te vinden voor belangrijke dingen in een mensenleven. Vaak vrolijk, soms ook niet. En hij zingt geregeld over de zee, een van die dingen die Madrid niet kan bieden. Neem bijvoorbeeld zijn liedje ‘Doce segundos de oscuridad’ uit een tijd dat zijn leven ingewikkeld was. Hij beschrijft daar dat voor iemand die ’s nachts op zee de weg zoekt, niet de lichtstralen van de vuurtoren het belangrijkste zijn, maar de twaalf seconden duisternis daartussen. Waarom precies weet ik niet, maar ik vind het prachtig. We komen er wel. Prettige avond,
 
Jan Versteeg
 
Foto: Prensa Iberica
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top