Update 10 maart 2021

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 𝟭𝟬 𝗺𝗮𝗮𝗿𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟭
Op 10 maart 2020 had Bärbel, mijn vrouw een vlucht geboekt naar Nederland om onze jongste dochter te helpen en een aantal noodzakelijke spullen uit de opslagcontainer te halen waarin onze ‘Nederlandse’ huisraad zit. Er was in de pers nogal wat te doen over het Coronavirus, dat ‘al’ bij duizend mensen in Spanje was vastgesteld. Dus we hebben wel even getwijfeld of ze moest gaan, ook vanwege het risico dat ze niet meer terug zou kunnen komen. Ik weet nog dat ik uiteindelijk heb gezegd: ‘als het luchtruim dicht gaat, is het misschien voor twee weken. En mocht het echt langer duren, dan kom ik je op je verjaardag (12 april) met de auto halen’.
We hadden dus geen idee. Uiteindelijk heeft Bärbel samen met twee van onze kinderen, de vriendin van mijn zoon en een dochter van een ver weg wonende collega in ons huisje in Middelburg de hele lockdown uitgezeten. Op 1 mei ben ik die kant op geracet omdat mijn vader plotseling heel hard achteruit ging en heb ik haar na de begrafenis mee terug genomen.
De vrijdag na haar vertrek, op 13 maart, werd duidelijk dat de situatie heel grimmig werd. De Spaanse regering kondigde de ‘Estado de Alarma’ aan. Een collega stelde toen voor om een ‘update’ te plaatsen voor de 129 volgers die deze Facebookpagina toen had. De volgende ochtend was de pagina ontploft, meer dan 20.000 ‘hits’, en hebben we meteen twee Facebookteams ingesteld die 16 uur per dag op informatie jaagden en oplossingen verzonnen. En in de echte wereld gebeurden nog veel dramatischer dingen, dat hoef ik u niet te vertellen.
In juni 2020 dachten we het ergste gehad te hebben, maar al eind augustus liepen de getallen in Spanje opnieuw op. De tweede golf piekte rond 1 november en helaas kwam er nog een derde achteraan die februari 2021 tot de maand met de meeste Coronadoden tot nu toe maakte.
Gelukkig lijkt het nu echt de goede kant op te gaan. Deze week kwam Spanje onder het cijfer van 150 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners per 14 dagen (de ‘incidentie’). Het besmettingsgetal is daarmee lager dan op 1 september 2020. Nog beter nieuws is dat er, dankzij het vaccin en andere maatregelen, duidelijk minder ouderen aan Corona overlijden. De verbetering is spectaculair, zo kort na de behoorlijk desastreuze februarimaand. Je ziet wel dat de daling van de cijfers minder hard gaat dan de afgelopen weken, dus het valt moeilijk te voorspellen wanneer het doel van ‘incidentie onder de 50’ gehaald gaat worden, maar laten we hopen dat de daling voortzet. Ook het feit dat er bijvoorbeeld gisteren in Spanje toch nog 853 mensen in het ziekenhuis werden opgenomen met COVID, en dat nog 23 procent van de IC-bedden bezet zijn door COVID-patiënten, is voor mij een reden om zeker nog niet alle remmen los te gooien. Er zijn ook nog flinke verschillen tussen de regio’s. Op een vierde golf die ook het zomerseizoen volledig om zeep helpt zit niemand te wachten. Kijk voor de nieuwste cijfers op https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_328_COVID-19.pdf, en voor de maatregelen per regio op https://www.mscbs.gob.es/…/estrategia/medidasPrevCCAA.htm.
U heeft waarschijnlijk ook meegekregen dat het kabinet het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april heeft verlengd. Ook heeft het kabinet laten weten van plan te zijn de onlangs aangepaste testvereisten iets te verruimen, mede op basis van ervaringen in de afgelopen weken. Dit is echter een voornemen en de maatregelen staan pas vast als het definitieve besluit er is. Wij kunnen u dus pas volgende week over de details informeren en uw vragen daarover beantwoorden.
Steed dringender wordt de vraag hoe de verschillende categorieën buitenlanders zullen worden behandeld in het vaccinatieprogramma. Of misschien moet je bijna van de vaccinatieprogramma’s, in meervoud, spreken. Want de details worden bepaald door de regionale overheden. En de informatie die wij daarover krijgen is helaas nog niet compleet en soms niet eenduidig. Residenten die zijn ingeschreven bij de Seguridad Social zullen weinig problemen hebben, zij zitten gewoon in het systeem. Bij mensen die hier semi-permanent verblijven en geen formele ‘residencia’-status hebben, is het minder duidelijk. Enerzijds heeft de Spaanse overheid aangegeven ernaar te streven dat iedereen die in Spanje verblijft, in aanmerking zou moeten komen voor vaccinatie. Anderzijds lezen we verhalen van mensen die op dit moment nog naar de gezondheisdiensten in hun land van herkomst worden verwezen. Zolang we nog geen officiële teksten hebben gezien waarin kraakhelder staat hoe het zit, kunnen we u geen uitsluitsel geven. Het lijkt logisch dat uw kansen aanmerkelijk toenemen, naarmate u beter bij de lokale autoriteiten in beeld bent, door middel van een ‘empadronamiento’ (inschrijving in gemeenteregister) en/of het bezit van de kaart van het regionale volksgezondheidssysteem (zoals de SIP-kaart in Valencia). Er zijn ook klinieken die op grond van hun contacten en ervaringen op hun website proberen zoveel mogelijk duidelijkheid te scheppen, zoals bijvoorbeeld de Clinica Benissa in de regio Valencia van dr Max Meertens, (https://clinicabenissa.com/nl/nieuwsberichten/).
Dan nog eentje in de categorie ‘Op 10 maart 2020’: deze week kregen we een mail van een vrouwelijke ondernemer uit Nederland over een geschiedenis die op die datum begon. Zij plaatste toen een order bij een Spaans bedrijf. Iets later leek het Spaanse bedrijf van de aardbodem verdwenen, berichten bleven onbeantwoord, de telefoon werd niet meer opgenomen. De handelsafdeling van de ambassade werd ingeschakeld met de vraag of dit ‘oplichting of corona’ was. De handelsafdeling wist te achterhalen dat het bedrijf in ieder geval formeel nog bestond, maar kon ook geen contact krijgen. Uiteindelijk heeft de ondernemer via een facebookvriend van het bedrijf toch contact gekregen. En nu kon ze melden dat het inderdaad aan de Corona-hectiek heeft gelegen, en dat de order nu toch geleverd ging worden. Niet alleen een bewijs dat we niet altijd van het slechtste hoeven uit te gaan, maar ook een illustratie van de vele problemen die Corona ook voor ondernemers veroorzaakt.
In het afgelopen jaar gaf ik u, naast de talloze gezondheidsadviezen, ook ongevraagde tips over uiteenlopende onderwerpen als weekendtrips, machineschrijven, Spaanse heiligenvereringen, kitesurfen, handwerken (kattenrompertjes!), films en boeken. Vandaag wilde ik het eens over koken hebben. Als eerstejaars student Spaans was ik erg onder de indruk van een studiegenote uit Amstelveen met een Spaanse moeder. Ze kreeg al snel verkering met een andere studiegenoot, Daniel, met een Spaanse vader. Daar kon ik natuurlijk niet tegenop. Sindsdien zijn er 35 jaar verstreken, maar af en toe heb ik nog contact met Sandra en Daniel. Ze hebben nog steeds een sterke band met Spanje. En Sandra Alvarez Chin Sue is, gebruik makend van die basis maar met een brede blik, een succesvol kok en kookboekenauteur geworden. Met boeken als ‘¡Sabor, sabor!’ en ‘Extra vierge’. Toen ik in het Parool laatst haar ‘Zoete aardappels in Misoboter’ (https://www.parool.nl/tag/kyotostijl) tegenkwam, hebben we ze hier ook eens geprobeerd. Eenvoudig en ontzettend lekker. Iets voor morgen? Prettige avond,
Jan Versteeg 
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top