Update Spanje 16 juni 2021

Terug naar overzicht:

Als iemand iets zegt als ‘Ik heb het echt niet gedaan!’, leidt dat vaak tot wantrouwen. Toch hoop ik dat u me in dit geval gelooft. Deze update is echt. De berichten die tientallen mensen gisteren ontvingen van AmbassadeurJan Versteeg (zonder spatie voor ‘Jan’) waren dat niet. In die berichten werd een slordig verhaal opgehangen over geldprijzen voor mensen die zich via een link zouden registreren. Bij doorklikken kwam je op een profiel terecht met mijn kop erbij, maar geheel gesteld in de Zweedse taal. Kortom: pure fraude. Dankzij vele oplettende volgers die ons meteen op de hoogte stelden, konden we dit account rapporteren en onze veiligheidsinstellingen checken. Gelukkig was het nepaccount daardoor snel uit de lucht. Ik wil u dan ook nogmaals bedanken voor het signaleren.
 
Wat ook echt is, is dat er veel tekenen zijn dat de situatie de goede kant op gaat, zowel in Spanje als in Nederland (voor Zweden moet u bij mijn spatieloze collega hierboven zijn). In Nederland heeft het Kabinet al laten doorschemeren de afbouw van bepaalde maatregelen verder te willen versnellen, omdat de cijfers zich heel gunstig ontwikkelen. In Spanje zijn de cijfers vandaag, voor het eerst sinds augustus vorig jaar, onder de 100 besmettingen per 100.000 inwoners per 14 dagen uitgekomen. In de officiële cijfers ziet u dat er nog wel een aantal regio’s met hogere cijfers tussen zit, waarbij vooral de aantallen in Spanje’s grootste deelstaat Andalusië opvallen (https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_398_COVID-19.pdf) .
 
Iedere week opnieuw hopen wij, met velen van u, dat de situatie zover verbeterd is dat het RIVM het verantwoord vindt dat ook het Spaanse vasteland op geel gaat. Wat dat tot nu toe in de weg staat is dat het percentage positieve tests op nationaal niveau nog steeds iets (niet veel) boven de door het ECDC gehanteerde norm van 4% zit. Verder merken velen op dat sommige regio’s het veel beter doen dan andere. Dat klopt en hier vestigen we ook regelmatig de aandacht op, maar het RIVM kiest over het algemeen voor een landelijke benadering (met uitzondering van sommige eilandengroepen). Wellicht heeft u gezien dat Kroatië vanaf morgen wel op geel gaat, met uitzondering van één kleine regio. U zult zich afvragen waarom dit in Spanje dan niet kan. Het verschil is in dit geval dat slechts één Kroatische regio (die bovendien niet veel toeristen trekt) niet aan de voorwaarden voldoet. In Spanje gaat het om meerdere regio’s, waaronder bijvoorbeeld het grote en normaal drukbezochte Andalusië, die nog boven de normen zitten. Maar nogmaals, we komen steeds dichter in de buurt, dus ik hoop dat de goede trends zich voortzetten en het soepeler reisadvies niet al te lang meer op zich laat wachten.
 
Daarbij hoop ik dat er geen roet in het eten wordt gegooid door een nieuwsfeit dat de Nederlandse kranten vanmorgen brachten. Het RIVM heeft vastgesteld dat er relatief veel COVID-besmettingen zijn onder scholieren die hun eindexamen zijn gaan vieren in Portugal en Spanje. Mijn vermoeden is dat dit niet zoveel zegt over de COVID-situatie in deze twee landen, maar meer over het soort situaties waarin de vakantievierende scholieren zich begeven. Als groepen ongevaccineerde jongeren erg dicht op elkaar zitten zonder veiligheidsmaatregelen, dan is één meegenomen of ter plekke opgelopen infectie al voldoende om tientallen mensen te besmetten. Hoe het ook zij: het RIVM roept nu jongeren die een reis hebben gemaakt naar Portugal of de Spaanse eilanden op om zich na thuiskomst te laten testen, ook als zij geen ziekteverschijnselen voelen.
Aan de positieve kant: in Spanje is de vaccinatiecampagne nu ook echt op stoom gekomen: de afgelopen week werd het indrukwekkende aantal van 3,5 miljoen prikken per week bereikt. In totaal zijn nu ruim 13 miljoen Spanjaarden volledig gevaccineerd, dat is zo’n 27,4% van de bevolking. Het toenemende aantal gevaccineerden vertaalt zich naar een betere situatie in de ziekenhuizen: sinds eind vorige week ligt het percentage IC bedden dat bezet wordt door Covid-patiënten onder de 10%. Ook het aantal sterfgevallen neemt sterk af: in een derde van de autonome regio’s waren er afgelopen week geen sterfgevallen. In heel Spanje overleden er in de afgelopen week 82 mensen aan Covid.
 
Met de verbeterende situatie wordt ook meer gesproken over mogelijke versoepelingen. Sommige regio’s hebben aangegeven het nachtleven te zullen openen, met beperkte capaciteit en openingsuren. Kijk voor de geldende maatregelen in uw regio op https://travelsafe.spain.info/en/: kies “Travel to Spain, select your destination region”, en selecteer uw gebied op de kaart.
Ook de mondkapjesplicht op straat is een terugkerend vraagstuk. Vandaag kondigde Pedro Sánchez aan dat deze binnenkort zal verdwijnen. Hier zullen veel toeristen blij mee zijn, maar laten we niet op de zaken vooruit lopen: er zijn nog geen details bekend. Een officieel besluit is nog niet genomen en we weten ook niet wanneer deze versoepeling zal ingaan. Zodra er meer informatie bekend is delen we deze uiteraard.
 
Zoals u heeft meegekregen kunnen volledig gevaccineerde reizigers sinds vorige week zonder negatieve testuitslag naar Spanje reizen. Nu het EU Digital Covid Certificate nog niet operationeel is, bleek er geen eenduidig antwoord te zijn op de vraag welk document de Spaanse autoriteiten accepteren. De officiële eisen (in het Engels) zijn hier te vinden: https://travelsafe.spain.info/…/NUEVOS-REQUISITOS-DE…. Wij hebben meerdere geluiden ontvangen van reizigers die met het gele boekje, de Engelstalige RIVM verklaring of de Registratiekaart Coronavaccin zijn toegelaten door de Spaanse autoriteiten, of met een combinatie van deze documenten. Ons advies luidt daarom om zoveel mogelijk documenten mee te nemen. Daarmee heeft u de meeste kans om doorgelaten te worden bij de controle. Voor meer details over COVID-maatregelen bij reizen naar Spanje kunt u terecht op onze website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/…/covid-maatregelen
 
Het is de bedoeling dat reizigers per 1 juli gebruik kunnen maken van het EU Digtial Covid Certificate (DCC). Om deze datum te halen moet er nog wel een en ander worden vastgelegd door en afgesproken met de verschillende EU-landen. Nog niet alle details zijn rond, maar op de volgende websites kunt u de nu beschikbare informatie terugvinden: https://www.rijksoverheid.nl/…/veelgestelde-vragen… (Nederland) en https://cvd.sanidad.gob.es/…/cvdcovid…/index.xhtml (Spanje).
 
Dan nog even terug- en vooruitblikken. Ik liep gisteren door het park en het licht en de geuren kwamen me bekend voor. Ik heb een foto gemaakt en ben ook even terug gaan zoeken in mijn telefoon. Het bleek deze week precies een jaar geleden dat ik mijn eerste rondje door de Dehesa deed na de dramatische totale lockdown, een overhaaste reis naar Nederland om familieredenen en veertien dagen quarantaine. Het was een enorme verademing om weer onder de parasoldennen door te rennen, en eerlijk gezegd had ik toen veel hoop dat het ergste van de Coronacrisis achter de rug was. Sindsdien is er veel gebeurd: er zijn hier in Madrid nog drie Coronagolven geweest. En een sneeuwstorm, waardoor het park nog steeds wat kaal is. Toch had ik gisteren opnieuw dat positieve gevoel. Laten we hopen dat het dit maal wel geheel terecht is. En het verhaal achter dat Cruijff-shirt vertel ik als we een ronde verder komen. Prettige avond,
 
Jan Versteeg
 
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top