Update Spanje 16 september 2021

Terug naar overzicht:

Ik begin even met een dringend verzoek. Van enkelen van u kregen we de afgelopen weken klachten over de lange wachttijd voor het maken van een afspraak om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen op de ambassade. Ik ben het met u eens dat dit beter moet: door COVID is er een forse achterstand ontstaan die moet worden goedgemaakt. Daar wordt op dit moment alles aan gedaan door ons consulaire team, maar dat zal niet van vandaag op morgen geregeld zijn. Zo proberen we onder andere extra balies open te stellen en extra last minute tijdsslots vrij te geven, want de echte spoedgevallen proberen we altijd te helpen (en dat is ook nog altijd gelukt). Zo moeten we op niet al te lange termijn de wachttijd inlopen. Tot die tijd vragen we graag ook uw medewerking. We krijgen de laatste tijd namelijk veel “no shows”: mensen die wel een afspraak maken maar niet op komen dagen. De laatste week waren er dagen dat de helft van het aantal mensen dat een afspraak had, niet op kwam dagen. Het is natuurlijk heel zonde dat we daardoor andere mensen niet hebben kunnen helpen. Mijn verzoek aan iedereen die een afspraak heeft gemaakt en om wat voor reden dan ook toch niet kan komen: laat het ons alstublieft weten, zodat we uw afspraak aan een ander kunnen geven. Zo kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat de wachttijden minder lang worden.
 
Onder het motto ‘minder COVID, meer leven in de brouwerij’ ga ik nog even door over het andere ambassadewerk. Deze week kregen we Gerrit van der Burg, voorzitter van het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie op bezoek. Hij sprak onder andere met de Spaanse procureur-generaal Dolores Delgado, en vertegenwoordigers van het Spaanse OM, waarmee Nederland intensief samenwerkt. Zowel Nederland als Spanje heeft nu een officier van justitie uitgezonden op hun ambassades die meehelpt in de strijd tegen de steeds internationaler opererende georganiseerde misdaad.
 
Verder bracht de Nederlandse onderzeeër de Zr. Ms. Dolfijn en het torpedowerkschip Zr. Ms. Mercuur een havenbezoek aan Palma de Mallorca, waar de commandanten samen met de Honorair Consul Ingrid van de Reijt bezoeken aflegde bij de Mallorcaanse havenautoriteiten. Mocht u in de buurt zijn: de schepen zijn vanaf de boulevard tot 20 september te zien in de marinehaven van Palma. Dit soort stops worden vaak benut om te bevoorraden en de bemanning de gelegenheid te geven de benen te strekken. Ik kan me zo voorstellen dat dat laatste op een onderzeeër geen overbodige luxe is.
 
Dit weekend brengen we door in het mooie Segovia. Dat is normaal al een genot, maar dit weekend is daar ook het Hay festival. Geen deinende mensenmassa’s, maar een internationaal boekenfestival met presentaties en discussies over allerlei interessante onderwerpen. Ieder jaar zijn er ook Nederlandse sprekers. Dit jaar is dat schrijver en ingenieur Babette Porcelijn, die (per trein!) naar Segovia reisde om te vertellen over duurzaamheid. Zij is industrieel ontwerper en weet alles over hoe we onze negatieve impact op het milieu kunnen inperken door andere keuzes te maken en schreef daar meerdere boeken over, niet somber, wel bevlogen en praktisch. Zelf zal ik een ongemakkelijk momentje hebben als ik in een tuin aan de rand van de stad, samen met wat vertegenwoordigers van andere landen, een gedicht ga voordragen. Maar alles voor de goede zaak. En in dit geval is dat aandacht vragen voor de Nederlandse cultuur. De verleiding is groot om weer die prachtige vertaling door Ronald Brouwer van gedichten van Judith Herzberg te pakken (“Todo lo que es pensable”, editorial pre-textos). In de foto’s hieronder kunt u er eentje teruglezen, in het Nederlands en in het Spaans.
 
Vandaag begint ook de Europese week van de mobiliteit, een week waarin wordt stilgestaan bij de uitdaging om bijvoorbeeld de grote steden op een duurzame manier bereikbaar en bereisbaar te houden. De Spaanse radiozender Cadena SER besteedde daar gisteren aandacht aan en vroeg mij hoe we dat in Nederland doen. Als u het interview wil naluisteren, kunt u het hier terugvinden: https://cadenaser.com/…/radio…/1631701160_415187.html (vanaf minuut 1:52)
 
Dan nog natuurlijk nog wel even de Covid situatie: de cijfers blijven de goede kant op gaan en de incidentie per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen ligt nu net onder de honderd (96,3). Het gemiddelde percentage positieve tests ligt nog op 5,0%, dus boven door ECDC gestelde grens van 4%, maar heel veel lager dan drie weken geleden. In vier regio’s ligt dat percentage al wel onder de 4. Dat zie je ook op de ECDC kaart van Spanje terug: daar kleuren alweer wat regio’s geel en zelfs groen (https://www.ecdc.europa.eu/…/weekly-maps-coordinated…). Voor het reisadvies maakt dat niet meer uit: dat staat al weken op ‘geel’, wat betekent dat reizen niet wordt afgeraden, maar dat u zich er wel bewust van moet zijn dat er nog risico’s zijn en maatregelen van kracht kunnen zijn. Zie daarvoor: https://www.nederlandwereldwijd.nl/…/reizen/reisadvies. Doordat de cijfers (https://www.mscbs.gob.es/…/Actualizacion_464_COVID-19.pdf) verbeteren worden in steeds meer autonome regio’s ook de maatregelen, met name voor de reguliere horeca en het nachtleven verder afgeschaald. Zo wordt in sommige regio’s het nachtleven weer (beperkt) opengesteld en gelden in veel regio’s geen restricties meer voor groepsbijeenkomsten. Voor een overzicht per regio: https://www.rtve.es/…/mapa-confinamientos…/2041269.shtml
 
Inmiddels is maar liefst driekwart van de Spaanse bevolking volledig gevaccineerd en vandaag heeft het ministerie van Sanidad besloten een derde dosis aan te bieden aan kwetsbare groepen (zoals bijvoorbeeld bewoners van verzorgingstehuizen). Voor mensen die in Spanje gevaccineerd zijn en zich zorgen maken over de verplichte coronapas in Nederland: u kunt met uw Spaanse QR code (“Certificado COVID Digital de la UE”) ook naar horeca en evenementen binnen Nederland. Voor meer informatie over het gebruik van een coronabewijs uit een ander Europees land in Nederland: https://coronacheck.nl/…/3-4-ik-kom-uit-een-ander…/ Meer informatie over het aanmaken van het Spaanse Digitale Corona Certificaat vindt u hier: https://cvd.sanidad.gob.es/…/cvdcovid…/index.xhtml.
 
Voor de mensen die op het Canarische eiland La Palma wonen of die daar op vakantie zijn, hoop ik dat de vulkaan zich bedenkt.
Nu even het nieuws dat net binnenkomt uit Den Haag op me in laten werken.
Ik wens u een mooie nazomerweek.
 
Jan Versteeg
 
GIRONA WEERBERICHT

Recente nieuwsberichten

Scroll naar top