Ga naar inhoud Ga naar hoofdnavigatie Ga naar footer

Melk de witte motor

Wie is er niet groot geworden met de leuzen Melk, de witte motor en Melk, goed voor elk? Toch dreigt het zuivelproduct door alle negatieve aandacht van de afgelopen jaren zijn gezonde imago kwijt te raken. Kunnen we onszelf nog met een gerust hart een glas melk inschenken?

Pronkt er nog steeds iedere dag een glas melk bij jou op de ontbijttafel, maar slaat de twijfel door alle negatieve aandacht toe? Nergens voor nodig, vindt voedingswetenschapper Astrid Noordervliet “Er zijn de laatste jaren veel onderzoeken naar de gevolgen van melk en melkproducten. Vaak worden harde conclusies getrokken, terwijl er in de meeste gevallen nog veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om écht iets te kunnen vaststellen.”

Voedingsstoffen
“Een wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat melk slecht is? Is er niet! Er is daarom ook geen reden om zuivelproducten resoluut uit je koelkast te bannen. Sterker nog, voor de meeste mensen is het drinken van een glas melk de eenvoudigste manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen,” legt Astrid uit.

“Zo bevat melk veel calcium, vitamine D en vitamine B12. Deze voedingsstoffen verlagen niet alleen de kans op verschillende ziektes, maar zorgen ook voor een goede botgezondheid. Natuurlijk kun je deze stoffen ook op een andere manier binnenkrijgen door bijvoorbeeld te kiezen voor meer groenten of zaden. Alleen zul je er dan wél veel meer van moeten eten.”

Melkallergie
Waar sommige Nederlanders het glas melk laten staan vanwege duurzaamheid, dierenwelzijn of gewoon omdat ze het niet lekker vinden, zijn er ook mensen die dit zuivelproduct noodgedwongen moeten laten staan vanwege een koemelkallergie of lactose-intolerantie. “Bij lactose-intolerantie kunnen mensen de lactose in melk niet goed verteren, waardoor ze last krijgen van gezondheidsklachten. Dit gaat echter maar om circa vijf procent van de bevolking. Voor de meeste mensen is een glas melk prima te verteren.””Mocht je zuivelproducten toch niet kunnen verdragen, dan is het aan te raden om je eetpatroon met een diëtiste of voedingsdeskundige onder de loep te nemen. Meestal is het niet nodig om helemaal geen melk en melkproducten meer te nuttigen. Wel kun je natuurlijk ook kiezen voor zuivelvervangers als sojamelk, amandelmelk of geitenmelk. Al weten we niet zeker of deze vervangers dezelfde gezondheidseffecten hebben als een écht zuivelproduct.”

Persoonlijke smaak
Als mensen dol zijn op melk, zie ik geen reden om het van het menu te schrappen. Maar als ze er niets mee hebben, zal ik ze ook zeker niet dwingen om iedere dag een glas melk te drinken.”
“Melk bevat namelijk redelijk wat calorieën en vetten, die niet heel bevorderlijk zijn als je bijvoorbeeld aan het lijnen bent,” Melk is een dierlijk product, dus het klopt inderdaad dat melk veel verzadigde vetten bevat. Maar melk en yoghurt bevatten óók veel eiwitten die ervoor zorgen dat je langer verzadigd blijft.”