Ga naar inhoud Ga naar hoofdnavigatie Ga naar footer

Aussie Mac ’n Cheese ’n Ham

Wie houd er niet van Pasta?Winter of zomer, ……..altijd goed.Ongetwijfeld een van de meest veelzijdige voedingsproducten, met een eeuwen oude Italiaanse traditie waar de hele wereld van geniet. Februari is best nog behoorlijk koud, dus een gloeiende schotel ‘ Mac ‘n Cheese ‘n Ham’, (Macaroni, Kaas en ham), uit de oven is nu meer dan welkom.Eenvoudig , niet duur, ……en oh zo lekker!En soms MOET je het gewoon weer een keer maken. Overal ter wereld is Mac ‘n Cheese ‘n Ham het ultieme ‘comfort food’, en alle culturen hebben hun eigen versie. In Australië, een culturele ‘ melting pot’, word er veel gebruik gemaakt van kruiden.En dat is nu het mooie van dit gerecht, je kan het helemaal naar eigen smaak verfraaien.Pasta komt van origine natuurlijk uit Italië waar nog steeds recepten zijn te vinden daterend uit de 13e eeuw dankzij de met trots bewaarde familie tradities. Maar er word nog hevig betwist over de ware origine van het ‘Mac ‘n cheese ‘n ham ‘ recept . De Amerikanen claimen dat hun derde President, Thomas Jefferson, het recept – met een pasta machine – mee nam uit Frankrijk na een Staatsbezoek. Het gerecht werd verder gepopulariseerd in Amerika omdat Jefferson het vaak bij grote gelegenheden serveerde in het Witte Huis.Tijdens de depressie heeft de firma Kraft Cheese er een kant en klaar thuis te prepareren pakket van gemaakt waar heel Amerika gretig gebruik van maakte. Uiteindelijk zijn ze daar tot de conclusie gekomen dat het volledig een Amerikaans bedenksel was.Tot vandaag is dit product nog steeds in de handel. Ook in Australië. Al is het naar mijn idee alleen maar een zware koolhydraten massa zonder echte smaak. Persoonlijk vind ik het Zwitserse verhaal het mooiste.Na een dag skiën is er niets lekkerder dan een bord stomende ‘Alpenmargen’Dat in dit gerecht de beste kazen uit de Alpen worden gebruikt, daar kan je zonder meer op rekenen.Trouwens, de Zwitsers hebben wellicht het meeste recht op de claim voor origine want de korte, holle, elleboog gevormde pasta werd voor het eerst gemaakt in Lombardije.En zo zijn er talloze verhalen te achterhalen over dit simpele, maar alom geliefde gerecht.Basis regels:1 Pasta vorm, ( klein, kort),2 kaas kwaliteit,3 een smakelijke romige saus. Hier komt mijn Aussie versie: 

  • 300 g macaroni
  • 1/2 kopje verse brood kruimels (Panko)
  • 2 kopjes geraspte kaas – kies uit Gruyere, Emmentaler, Comte, Oud Amsterdam, Chedder, een beetje Parmigiano extra, ………welke je zelf het lekkerste vind, …..mengen mag.
  • 20g geraspte Parmigiano Reggiano – (in Mercadona zeker te krijgen)
  • Gekookte Ham in stukjes gesneden.
  • 2 eetlepels gehakte peterselie.
  • 2 kopjes melk
  • 1/4 kopje room
  • 50g boter
  • 1/4 kopje bloem
  • 2 theelepels Dijon mosterd.
  • 1 eetlepel olie.
  • Een kleine scheut Worcestershire Sauce
  • Een kleine scheut Kikkoman Soya Saus, …in plaats van zout.
  • Een snufje nootmuskaat.
  • Heel klein scheutje Tabasco of Sambal Oelek……… naar smaak, maar voorzichtig!

Aan de slag:

  • Verwarm de oven op 190C
  • Vet geschikte , diepe, ovenschaal in.
  • Meng broodkruimels, Parmigianno , Peterselie met de olie en zet opzij.
  • Kook de macaroni ‘al dente’ in gezouten water, giet af met een vergiet en spoel even na onder de koude kraan.
  • Meng melk en room in een kan, smelt boter in een pan op half hoog vuur.
  • Voeg de bloem toe, kook al roerend, ongeveer 1 of 2 minuten.
  • Voeg het melk mengsel heel geleidelijk toe en klop tot een gladde, dikkere saus. (Bechamel).
  • Voeg nu de gekozen Kazen, mosterd, Worcestershire, Soya, Tabasco of Sambal bij de saus.

 

  • Als laatste de ham en voeg dan het geheel samen bij de macaroni.
  • Roer alles goed om. Lepel het in de voorbereide schaal en bedek het met het broodkruimel mengsel.
  • Bak ongeveer 20 tot 25 minuten tot het helemaal is opgewarmd, met een gouden korstje.

Serveer er een groene salade bij , en warm stokbrood.Gebakken ei er boven op, ………..ook lekker! Tip: volgende dag overblijfsels met hete melk goed mengen, in de oven op 180C opwarmen.  BUEN PROVECHO! ❤🍀