Ga naar inhoud Ga naar hoofdnavigatie Ga naar footer

De Vlierboom

Deze maand aandacht voor een zomerse activiteit voor wandel en foerageren liefhebbers.

Er zijn veel redenen om van de maanden Mei en Juni te houden. Alles begint weer opnieuw te bloeien, het voorjaar is voorbij en de zomer is begonnen. 

Een van de mooiste natuurverschijnselen in deze tijd is de vlierboom die nu vol op in bloei staat. Deze struik, of kleine boom, werd als magisch krachtig beschouwd en al eeuwen geleden de ‘medicijn kast van de mensen’ genoemd voornamelijk door de geneeskrachtige eigenschappen van de 4 ‘B’s‘, – Bloemen, Bessen, Bladeren en zelfs de Bast. Tot de uitvinding van antibiotica was dit zeker het geval. Tijdens de maanden Mei en Juni kan Vlierbloesem vrij in de natuur geoogst worden om Vlierbloesem limonade, siroop, jam of gelei te maken. 

Langs de vele mooie wandelpaden rondom het middeleeuwse dorpje Romanya de la Selva hebben Vlierbessen bomen zich uitgebreid genaturaliseerd, en ik vermoed ook in andere delen van de ‘Gavarres’ heuvels. 

De inventieve Chef Donald de Ridder van Restaurant Can Roquet, ( in het genoemde dorp), verzameld graag de bloemen, gebruikt kleine plukjes van de grote bloemschermen om gerechten mee te versieren en om ze een subtiele extra smaak te geven. 

De platte, crème/wit gekleurde bloem schermen hebben een zoete, honingachtige geur en worden gretig bezocht door massa’s insecten, vooral bijen en wespen voor bestuiving. 

Ik heb een mandje vol vlier- bloesem verzameld om thuis een aantal zomerse gerechten uit te proberen. Het kan uiteindelijk maar een keer per jaar! 

En hier is het resultaat. 

Het recept voor Vlierbloesembeignets: 

  • 12 Vlierbloesem bloemen – onlangs waren ze op de markt te koop, geplukt en in boeketten aangeboden.
  • Zonnebloem olie voor frituren 
  • Fijne suiker om te bestrooien, ……zet vast klaar in een schaal om meteen te kunnen gebruiken. 

Voor het deeg:

  • 100g bloem
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 175 ml bubbeltjes water ( Spa rood)
  • 1 eetlepel suiker I eiwit.

1.

  • Zeef de bloem in een ruime kom
  • Voeg de olie en mineraal water erbij
  • Klop tot een dikke massa
  • Roer nu de suiker er doorheen. Zet even op zij. Ongeveer 30 minuten.

2.

  • Net voordat de Vlierbloemen gebakken gaan worden klop het eiwit tot schuim en vouw het door de bloem massa heen.

3.

  • Verhit de frituur olie in een diepe pan

4.

  • Stuk voor stuk bekleed de bloemen met het deeg. Houd ze onder de olie door met een houten lepel op de steel te drukken. Laat ze mooi goudbruin worden.

5.

  • Til de bloem uit de olie met een zeef lepel, laat een paar seconden uitlekken, dan onmiddellijk in de suiker ruim bekleden.
  • Serveer de beignets met zomerse vruchten.

Als het zoeken naar de bloemen in het wild een beetje te omslachtig klinkt, ze kunnen altijd vervangen worden door andere eetbare bloemsoorten, ( Nasturtium -Oost Indische Kers, viooltjes) of gewoon dunne schijfjes Granny Smith Appels, flinter dunne plakjes Ananas, Bananen,…………… Inventief zijn mag.

Het is een simpel gerecht deze maand maar ik hou van het idee dat we zomers lekker weer de natuur in kunnen gaan nu dat de lange ‘binnenblijf’ Corona periode bijna voorbij is.

Vlierbloesem siroop is ook heerlijk en erg makkelijk om zelf te maken.

  • Doe ongeveer 20 bloem schermen met een kilo suiker en twee of drie in plakjes gesneden citroenen in een schaal, ……………meer citroenen mag als je van zuurder houd.
  • Schenk ruim een liter kokend water er overheen.
  • Bedek met folie en laat het 2 dagen rusten.
  • Zeef de siroop door een vergiet en schenk over in gesteriliseerde flessen.
  • Het kan enkele weken in de koelkast bewaard worden. S
  • erveer ijskoud met een blokje ijs en verse mint blaadjes. Perfect zomers drankje!

Fijne zomer en eet smakelijk!