‘Take it easy’ in November
Het is veroorloofd om in de tweede helft van November een beetje rustig aan te doen in de keuken.
Het vooruitzicht van koken voor het kerstdiner komt steeds dichter in zicht en dan word er wel wat extra van thuis koks verwacht. Vandaar dat het recept voor December straks wat uitgebreider word dan deze keer in November.
Voor mij zijn twee dingen onmisbaar als ik zin heb in ‘makkelijk’-
De oven, en een ‘alles in-1’ marinade.
- Zet iets in de oven, vergeet het met een keuken wekkertje in je hand, en ga even iets anders doen.
- Meng ingrediënten van een recept samen in één kom, zet het in de ijskast om later de oven opnieuw het werk te laten doen. (scheelt ook afwas!)
Nu volgen een paar van die makkelijke recepten voor kip met wat verschillende kruiden.
Om te beginnen koop een hoeveelheid ontbeende kippen dijen, afhankelijk van hoeveel mensen er voor gekookt gaat worden.
Leg ze allemaal in een grote ingevette braadpan, sprenkel met olijf olie, zout en peper. Leg er twee ongepelde uien en wat teentjes knoflook bij.
Zet de pan , bedekt met aluminium folie, een half uurtje in een op 180°C voorverwarmde oven
We gaan nu alvast in één dag twee gerechten hiervan maken.
Dus in één moeite koken voor twee dagen.
- Gebraden kip, Kerrie yoghurt.
- Gebraden Kip, Rozemarijn en mosterd.
Verdeel de kip in twee porties.
Yoghurt kip:
- Meng in een grote kom een 1/2 liter pak gewone yoghurt met de kruiden : ongeveer twee theelepels kerrie poeder, suiker, kurkuma en paprika – 1 theelepel komijn poeder – 1 of 2 theelepels sambal naar smaak
- Leg één portie kip in de yoghurt marinade. Draai het om totdat het goed met het mengsel bekleed is. Hier heb ik rauwe kipfilet strips gebruikt in plaats van geroosterde kippedijen en gemengd met de yoghurt marinade.

Bedek met folie en zet enkele uren, of overnacht, in de ijskast.
Verwarm de oven tot 200°C. Leg de stukjes kip op een ingevette plaat en bak ongeveer 20 minuten gaar.
Serveer met nog een schep yoghurt er bij, sla, of groene boontjes, …..waar je zin in hebt. Ik serveer het vaak gewoon met witte rijst.

Rozemarijn en mosterd kip:
- Meng in een grote kom: sap van een halve citroen, 3/4 kop olijf olie, 2 of 3 teentjes knoflook, 2 eetlepels Franse mosterd, een eetlepel, gedroogde, of een tak verse, Rozemarijn, Vers gemalen zwarte peper.
- Leg de 2e portie kip in dit mengsel en draai om tot dat het goed bekleed is.
Bedek met folie en zet het enkele uren of overnacht in de ijskast.
- Laat de kip uitlekken. Grill, bak of braad de kip gaar en serveer met bijvoorbeeld tomaat en sla.

Kip in de mosterd rozemarijn marinade
Saus voor Rozemarijn en Mosterd Kip
Ingrediënten:
1/2 liter kip bouillon
Eetlepel mosterd
Vlees van 2 tomaten (vel verwijdertd uitgeperst.
Basilicum blaadjes.
Gehakte peterselie
Peper en zout, naar smaak.
Eetlepel Maizena in een theelepel koud water opgelost
Alle ingrediënten , behalve Maizena, aan de kook brengen.
Al roerende voeg opgeloste Maizena toe. Tot de saus dikker word.
Serveer over Rozemarijn en Mosterd kip.
