Ga naar inhoud Ga naar hoofdnavigatie Ga naar footer

Gesudderde knoedels van zoete aardappels, met broccoli, ‘sunriped tomatoes’, en kaas

Vegetarisch en eenvoudig

Na zwaar en vooral veel gegeten te hebben tijdens de feestdagen, was er niet veel behoefte aan ingewikkeld eten en koken deze eerste weken van het nieuwe jaar.

Het was mooi rustig weer dus makkelijke, lichte hapjes was al gauw voldoende.

Zo zijn we 2022 ingegaan. Een beetje lui, dat wel, maar de Spanjaarden zelf kwamen pas weer op gang na 6 Januari, – Drie Koningen – dus we gaven er gewoon aan toe. Heerlijk uitgerust en bijgekomen.

Nu vriest het ‘s nachts, en dat doet me weer verlangen naar warme soepen, pasta’s en oven gerechten.

Én knoedels! 

Die doen me altijd denken aan wintersportvakanties, sneeuw, ijs, en open haarden. ‘Comfort Food’ bij uitstek.

Omdat knoedels vaak zwaar op de maag kunnen vallen, (stevige deeg ballen), maak ik het mengsel nogal los om ze makkelijker te kunnen verteren.

Wel met de nodige kruiden waardoor ze hartig van smaak worden.

Zoete aardappels zijn zo makkelijk te krijgen in Spanje en ook niet duur. Bovendien zijn ze zeer voedzaam en lenen zich gemakkelijk voor een verscheidenheid aan recepten.

Ik ga mijn eigen recept met jullie delen.

Ingrediënten:

750gram zoete aardappels.

1 ei

2 eetlepels bloem

2 eetlepels Maizena

Een takje verse Rozemarijn 

2 eetlepels gehakte Basilicum

2 eetlepels gehakte Bieslook

1/2 kopje geraspte Parmezaanse kaas

1/2 kopje gehakte peterselie

Saus – Kaas, broccoli en ‘sundried’ tomaten :

2 eetlepels olie

2 fijn gehakte uien uien

60 gram boter

1 kuipje yoghurt (125 gram)

Pakje 200ml slagroom – (meer mag ook)

sundried tomatoes in olie, ongeveer 8

2 theelepels kerrie

2 theelepels komijn.

200 gram geblancheerde Broccoli,

100 gram geraspte kaas. ( 4-kazen)

Bereiding:

  1. Pel zoete aardappels, hak in stukken en kook ongeveer 8 minuten in water met wat zout.             Afgieten, en pureren samen met een ei, Maizena en bloem.
  2. Meng de kruiden er doorheen, 
  3. Verdeel het aardappelmengsel met een eetlepel in kleine, ronde hoopjes en laat koelen in de ijskast

Voor de saus:

  1. bak zachtjes de uien in de olie, 8 minuten, tot ze gaar en glazig zijn.
  2. tomaten, broccoli, kerrie en komijn toevoegen
  3. boter toevoegen en roer tot het gesmolten is
  4. Yoghurt, room en een eetlepel kaas toevoegen
  5. Roeren en goed mengen

Kook de knoedels ongeveer 8 minuten in een grote pan kokend water, 3 of 4 tegelijk. Met een schuimspaan haal ze uit de pan, leg ze in een schaal, bekleed ze met een mengsel van Parmezaanse kaas en peterselie.

Serveer de saus in een ovenschaal, leg de knoedels er boven op, strooi de overgebleven geraspte kaas erover.

Bak nog even 10 minuten na in een voorverwarmde oven op 180C.

Eet smakelijk!