Ga naar inhoud Ga naar hoofdnavigatie Ga naar footer

I love potatoes!

Aardappels zijn voor mij onmisbaar in mijn keuken, niet alleen gewaardeerd om hun duurzaamheid, maar ook om de talloze manieren waarmee ze zijn te verwerken in andere gerechten. Als schotel op zich, bijgroenten, of essentieel element in andere combinaties.

Gisteren gingen mijn eerste zomergasten terug naar Nederland en ik had allerlei soorten ‘leftovers’ in mijn ijskast liggen. Na een week van copieus gegeten te hebben was ik tevreden met een klein hapje zonder te veel poespas.

Een aardappel,… nee twee , …toch maar drie, kwamen gauw uit de mand om te beginnen.

Er was nog een bordje Granny Smith appel compôte ( gestoofd met kaneel, een paar kruidnagels en een flink scheutje suiker) in de ijskast, en een beetje rosbief. Hmmmm. Hoe maak ik dat een beetje interessanter.

De Kikkoman soya saus stond op mijn kruiden plank een beetje te lonken.
Ha! Nu wordt het absoluut FUSION!

  1. Aardappels in de pan, schil en al. Ongeveer 10 minuten gekookt, aflaten koelen,
    de schil behouden, …..maar afpellen mag ook als je dat wil.
  2. Stuk voor stuk de aardappels tussen twee chopsticks of potloden leggen en voorzichtig, met een scherp mes, insnijden zonder er plakjes van te maken. (zie foto)

Deze manier van aardappels roosteren heet in de Australische/Engelse keuken ‘Hasselback potatoes’.

  1. Een paar lepels Virgin olijf olie in een bakje en de de aardappels er met een lepel voorzichtig indompelen. Ze mogen niet uit elkaar vallen. Een takje verse tijm er bij.
  2. In de oven, 200C, ongeveer 20 min braden met 6 hele sjalotjes.
    In de gaten houden totdat ze mooi bruin zijn.
  3. De laatste paar minuten overgieten met de Kikkoman soya saus.
  4. De appelmoes garneren met een lepeltje bessengelei,….. de aardappels met wat extra soya saus er naast……
    Zo gedaan, en lekker!
    Eet smakelijk.