Geroosterde kip, met chutney van tomaat, op aardappel puree
Overal aan de kust van de Costa Brava zijn er ‘Pollo al l’Ast’ grills te vinden.
Vooral in de zomertijd schieten ze als paddestoelen uit de grond, een teken dat de draaiende kip aan ’t spit één van de meest populaire maaltijden blijft bij de vakantiegangers. Mits je de kip niet te laat op de dag koopt is het een geweldige oplossing voor een lekkere, snelle maaltijd, als lunch met salade, in plakjes gesneden op de boterham, snack bij de borrel, of gewoon met aardappels en groenten als hoofdmaaltijd.
Waarom niet te laat kopen? Die beestjes staan soms de hele dag te draaien en drogen behoorlijk uit tegen het einde van de dag als ze niet snel genoeg verkocht worden. Dan zijn ze wat mij betreft niet meer lekker. Daarom koop ik ze meestal rondom 12:00 uur midden op de dag. Zelfs al zijn ze niet helemaal gaar, neem ik ze zo toch mee en maak ze verder thuis gaar in mijn oven, of ik maak ze in de braadpan op mijn eigen manier af, in stukken gesneden met wat extra verse tomaatjes en uitjes.
Hoe dan ook, ik vind het een handige ‘short-cut’ maaltijd optie als ik geen zin heb om uitgebreid een blote kip van begin af aan in de keuken te prepareren.
Hier zijn de instructies voor een van mijn favorieten combinaties, zomer of winter….
1. Koop een ‘Pollo al l’Ast’.
2. Maak aardappel puree
3. Was en droog een beetje rucola of sla om bij het serveren losjes over de borden te spreiden.
En nu voor de extra smaakmaker
Tomaten Chutney:
1 eetlepel olijf olie
1 kleine rode ui grof gehakt
4 tomaten, ook grof gehakt
1 teentje knoflook, fijn gehakt
100gram bruine suiker
Een flinke scheut, +/- 1 eetlepel balsamico azijn.
Combineer al de ingrediënten samen in een hete pan en roer goed door elkaar totdat de suiker opgelost is. Laat de massa even koken, dan ongeveer een uur zachtjes sudderen, zonder deksel, totdat er een dikke substantie is ontstaan. Blijf regelmatig roeren.
Deze chutney kan ongeveer een maand in de koelkast bewaard worden.
Serveer de kip samen met de tomaten chutney, sla en aardappelpuree op een bord.
Buen provecho! Eet smakelijk!