Ga naar inhoud Ga naar hoofdnavigatie Ga naar footer

Ambassadeur 17 mei 2024

๐Ÿ“ธ ๐——๐—ฒ ๐—ณ๐—ผ๐˜๐—ผ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฎ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐˜€๐˜€๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ๐˜‚๐—ฟ

Ik was enorm verrast toen ik deze week oog in oog stond met een voor mij totaal onbekend werk van onze grote schilder Jeroen Bosch.

Ik ben een enorme bewonderaar van zijn geheimzinnige schilderijen, vol met vogeltjes, andere dieren, vruchten en duiveltjes. Alles heeft zijn betekenis in het werk van Bosch. Veel van zijn geweldige werken hangen in het Prado Museum, met het drieluik van de โ€˜Tuin der Lustenโ€™ als hoogtepunt.

Maar deze Bosch had ik dus nog nooit gezien. Het is onderdeel van de vaste collectie van het Museo de Belles Artes in Valencia, en tijdelijk uitgeleend aan de Fundaciรณn Marรญa Cristina Masaveu Paterson in Madrid. Zij hebben een fraaie expositie met ook werken van de grote Spaanse schilder Joaquรญn Sorolla, bekend door zijn schilderijen aan het strand van Valencia.

Maar het gaat me dus om dit schilderij van Jeroen Bosch, geschilderd rond het jaar 1510. Het heet โ€˜Trรญptico de la Pasiรณnโ€™ en kwam ooit in Spanje terecht door de beroemde kunstverzamelaar Mencรญa de Mendoza. Boschโ€™ schilderij is eigenlijk een drieluik. Dit is het middelste deel. Het werk hing heel lang in een klooster, maar werd in de 19de eeuw overgebracht naar het Museo de Belles Artes van Valencia.

Ik heb lang naar het werk gekeken. Het werd voor de tentoonstelling zo goed opgeknapt dat het lijkt of het tien jaar geleden is gemaakt. Gaat dat zien als u binnenkort in Madrid bent.

Ik wens u een fijn weekend!