Ga naar inhoud Ga naar hoofdnavigatie Ga naar footer

Ambassadeur 11 juni 2024

๐—•๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฒ ๐—น๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ฟ๐˜€!

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar dit jaar lijkt razendsnel voorbij te schieten. We zijn alweer bijna op de helft en veel Nederlanders kijken uit naar hun zomervakantie. Vorig jaar kwamen meer dan vier miljoen Nederlanders naar Spanje. Enorme aantallen, en het vooruitzicht is dat dit jaar opnieuw records breken.

Op onze Koningsdag was water het centrale thema en waren er contacten met allerlei bedrijven die zich om dit kostbare goed bekommeren. Daaronder het Spaanse Acciona.

Afgelopen week bezocht ik ze: een grote Spaanse onderneming die zich bezig houdt met wegenbouw, transport, energie en water. Ze zijn actief in veertig landen. De toegang tot water is steeds een terugkerend thema.

Ook techniek is essentieel: ik probeerde een 4D-bril waarmee je (virtueel) rondloopt in hun fabrieken, ook al zijn die aan de andere kant van de wereld. Ook hebben ze hun eigen robot-hond waarmee ze gevaarlijke terreinen onderzoeken. ๐Ÿฆฎ Een imposant beest, al geef ik de voorkeur aan mijn eigen Napoleon.

Verder reed ik met een groep ambassadeurs over de lange Paseo de la Castellana tijdens de Wereld Fietsdag 2024. In 2008 riepen de Verenigde Naties 3 juni uit tot een dag waarop de fiets wordt gevierd. Een vervoermiddel dat al twee eeuwen bestaat als een simpele, betrouwbare, en schone manier van transport.

Als fietsliefhebber ben ik het daar uiteraard mee eens. Al moet ik wel zeggen dat de fietstocht over de Castellana mij net iets te makkelijk was. We reden op elektrische fietsen, heuvelafwaarts naar het gemeentehuis van Madrid. Ik hoefde niets te doen. Volgend jaar stel ik een ambassadeursrace voor om het iets spannender te maken. ๐Ÿ˜Š

Tot slot wil ik twee bijzondere projecten bij u onder de aandacht brengen. Ten eerste de fotoexpositie met het werk van de Nederlandse fotograaf Iwan Baan. Hij wordt gezien als misschien wel de beste fotograaf ter wereld die zijn blik richt op de architectuur om ons heen. Baan laat zien hoe de steden groeien en laat de mooiste hedendaagse gebouwen zien.

Hoe bewegen wij mensen door onze steden, in de omgeving waar we ons bevinden? De tentoonstelling met de fotoโ€™s van Iwan Baan is nu te zien in het Museo ICO van Madrid, mis het niet als u in de buurt bent!

Dan nog een bijzondere oproep!! De jonge zeilploeg Dutchsail is een team met de beste jeugd- en dameszeilers van Nederland. Ze doen mee met de Americaโ€™s Cup van 5 september – 13 oktober 2024 in Barcelona.

Helaas hebben ze maar beperkte financiรซle middelen, waardoor alle hulp die ze kunnen krijgen meer dan welkom is. Ze zoeken slaapplekken voor zeilers en coaches, iemand die voor het team wil koken en ligplaatsen voor hun rubberboten.

Ze kijken ook uit naar een ontmoeting met Nederlandse gemeenschap in Barcelona. โ€œMisschien kunnen we er samen een Nederlands feestje van maken!โ€, schreef me Annemieke Bes, een van de initiatiefneemsters.

Alle informatie over het team, de Americaโ€™s Cup en een formulier om contact met deze enthousiaste ploeg op te nemen vindt u op de website www.dutchsail.com

Ik wens ze veel succes!