Kweepeer toetje
Het is eind november en ja hoor, daar liggen ze al weer … de kweeperen, op de fruit en groenten afdeling van de supermercados. Membrillos (Spaanse vertaling).
In Spanje is Membrillo Pasta of gelei het hele jaar door te koop. Het wordt gebruikt bij vlees, op brood, in taartjes, of als condiment op een kaas schotel. Zeer geliefd, en toch heb ik het weinig gezien in Nederland. Kweepeer is niet een makkelijke vrucht om te preparen omdat het zo hard is. Vandaag maak ik een kweepeer en appel ondersteboven taart waarbij ik laat zien hoe ik een redelijk makkelijke manier heb gevonden om er mee om te gaan.
- Met een schoon doekje veeg eerst het dons-achtige laagje op het vel weg.
- Met een scherp vlees mes en veel kracht(!)snij 2 kweeperen ieder in 4 partjes. Leg ze op een schaalje met water en bedek met vershoud folie. Microwave (op hoogste wattage) voor ongeveer 15 minuten, totdat ze gaar aanvoelen.
- Als ze zacht zijn is de schil en het harde klokkenhuis makkelijker te verwijderen. Snij in kleine blokjes. Schil 3 appels en snij deze ook in kleine blokjes.
- Meng de vruchten goed door elkaar met 2 kopjes bruine suiker, sap van een citroen, een theelepel kaneel, 4 kruidnagels en een klontje gezouten boter. Of een snufje zout apart.
- Kook zachtjes op laag vuur gaar. Verwijder de kruidnagels. Reserveer de sap.
- Gebruik een cake bodem, eigen recept of kant en klaar te koop bij de supermercado of bakker (Ongeveer 4 centimeter dik). En zet even opzij. Zet de silicone bakvorm ook alvast klaar. Zie foto van de bakvorm, het toetje is makkelijk uit de silicone bakvorm te halen.
- In een pannetje verwarm 1 kopje suiker met het gereserveerde sap, een scheutje water en Breng aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes door borrelen voor een caramel siroop. Neem van het vuur en meng er een flinke eetlepel boter doorheen. Pak de bakvorm en schenk voorzichtig de caramalesaus onderin de bakvorm. Schep het gepocheerde fruit er boven op.
- Leg de cake boven op het fruit en duw het geheel goed aan, bijvoorbeeld met een deksel.
- Maak een nieuwe siroop in het pannetje, deze keer met 2 kopjes suiker, een beetje water en de sap van een hele citroen. Ook een thee lepel zout toevoegen met een klontje boter. Als dit ook een 5 minuten kokend heeft geborreld, klop het tot een gladde siroop en schenk het gelijkmatig over de taart heen
- Bak nog 15 tot 20 minuten verder in een voorverwarmde oven op 180C.
- laat even afkoelen. Versier met diverse vruchten. Sprenkel met poedersuiker.
- Klaar.
Eet smakelijk ♥️